Skopalíková
23. května 2024

Piráti odměňují ty, kdo třídí

Každý obyvatel Středočeského kraje vytřídil loni v průměru 63,8 kilogramu papíru, skla, plastů, kovů a nápojových kartonů. Nadprůměrně se v kraji třídí hlavně papír, plasty a sklo. Jak si vedly jednotlivé středočeské obce, zjišťoval 19. ročník krajské soutěže obcí My třídíme nejlépe.

ac06d14a3ed7f0ce08cfd5f189f1945c
24. dubna 2024

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

337cs_1_big
22. dubna 2024

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

IMG_20210528_102732
14. března 2024

Kraj podpořil projekt na nakupování bez obalů, díky kterému se eliminuje množství odpadu

Projekt na podporu bezobalového prodeje zboží dnes podpořili radní. O dotaci kraj požádala nezisková organizace Bezobaly, která spojuje bezobalové obchody a šíří osvětu o nakupování bez vytváření zbytečného odpadu. Projekt plně naplňuje krajskou Koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2021–2026, jejímž cílem je podporovat projekty zaměřené na využití nových, alternativních či málo využívaných metod při nakládání s odpadem. Radní dotaci ve výši 200 000 korun schválili.