Kraj podpořil projekt na nakupování bez obalů, díky kterému se eliminuje množství odpadu

Projekt na podporu bezobalového prodeje zboží dnes podpořili radní. O dotaci kraj požádala nezisková organizace Bezobaly, která spojuje bezobalové obchody a šíří osvětu o nakupování bez vytváření zbytečného odpadu. Projekt plně naplňuje krajskou Koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty 2021–2026, jejímž cílem je podporovat projekty zaměřené na využití nových, alternativních či málo využívaných metod při nakládání s odpadem. Radní dotaci ve výši 200 000 korun schválili.

Projekt nazvaný Make bezobaly great again, který připravila nezisková organizace Bezobaly, se zaměřuje především na propagaci možnosti nakupovat zboží bez obalů. „Podpora fungování bezobalového prodeje různých produktů denní spotřeby aktivně omezí množství vznikajících odpadních obalů. Jak se říká - nejlepší odpad je ten, který nikdy nevznikne. Dotace bude mimo jiné využita k propagaci a zvýšení povědomí o středočeských bezobalových obchodech,“ vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Délka projektu je 7 měsíců, a to od března do září 2024.Celkové náklady na realizaci projektu jsou 240 500 Kč. Kraj projekt podpořil částkou 200 000 Kč. Organizace Bezobaly chce peníze využít například na setkání provozovatelů bezobalových obchodů spojené se školením zaměřeným především na marketing a sociální sítě, vylepšení webových stránek www.bezobaly.cz a vytvoření virtuálního sdíleného prostoru pro současné i budoucí provozovatele bezobalových obchodů.

Na webu Bezobaly.cz se zatím registrovalo 13 středočeských bezobalových obchodů. Bezobalové obchody jsou přímým nástrojem prevence vzniku odpadu pocházejícího od veřejnosti. Samotné obchody se také snaží vytvářet co nejméně odpadu z vlastního provozu živnosti. Podporují cirkularitu obalů v podobě zálohovaných obalů od dodavatelů, přes obchod, až po zákazníka. Řeší tak prvotní a nejdůležitější stupeň hierarchie nakládání s odpady, a to prevenci jejich vzniku.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.