Již dva roky měníme politickou kulturu ve Středočeském kraji

Jsou to přesně dva roky, kdy jsme pro vás jako středočeští Piráti začali pracovat v zastupitelstvu kraje. A nejen to, jsme součástí jeho vedení, stále držíme kurz a plníme program, navíc bez korupčních kauz nebo jiných skandálů!

Nyní se nabízí skvělá příležitost ten první “poločas” lehce shrnout. Náměstek pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Jiří Snížek, radní pro životní prostředí a zemědělství Jana Skopalíková a celý zastupitelský klub mají za sebou konkrétní výsledky.

Nerozhodujeme od stolu! Bavíme se s občany i odborníky a rozhodnutí stavíme na datech

Mimo jiné plánování koridoru pro železniční tratě. “V únoru se konala setkání s občany dotčených obcí koridoru D204. Správa železnic prověří vedení nové železnice do Benešova mimo Přírodní park Velkopopovicko,“ říká Jiří Snížek a zmiňuje další agendu kraje v oblasti regionálního rozvoje.

“Je toho více, například uzavření memoranda o rozvoji území bývalého vojenského prostoru Milovice-Mladá, projekt Digitální technické mapy anebo podporu pro hospodářsky a sociálně slabá území. Nově totiž budou moci obce z těchto oblastí čerpat dotace například na rozvoj školství a podnikání,” dodává Jiří Snížek.

Výdaje kraje pod dohledem občanů

Zmiňme také nedávné spuštění rozklikávacího rozpočtu, bez kterého se o transparentním úřadě dá snad jen mluvit. Teď do něj může nahlížet každý občan.

“Dodavatel krajského systému, odbor informatiky a odborníci z Otevřených měst pracovali několik měsíců na tom, aby vše běželo automaticky a veřejnost tak měla přehledná, a hlavně snadno přístupná data až na úroveň jednotlivých faktur, a to nejen u kraje, ale i u většiny příspěvkových organizací, kterých kraj zřizuje přes 270,“ vysvětluje Tomáš Zmuda, místopředseda krajského Výboru pro digitalizaci a chytrý kraj a pirátský zastupitel.

Digitalizace probíhá na dvou úrovních. Jednou je vlastní fungování krajského úřadu, druhá jde směrem k obcím a občanům. Úřad se posunul za ty 2 roky o velký kus dopředu.

“Všechny smlouvy se podepisují výhradně elektronicky, výrazně se zvýšila kyberbezpečnost. Intenzivně pracujeme na robotizaci a tím i zefektivnění vybraných agend, například žádostí o kotlíkové dotace. Veřejnost se již brzy dočká nových webových stránek kraje, které přinesou i změnu komunikace – již žádná úředničina,” doplňuje Zmuda.

Jsme blíže vyhlášení Národního parku Křivoklátsko

Jana Skopalíková na přelomu roku navštívila všech 17 středočeských obcí a 2 z Plzeňského kraje, kterých se vyhlášení parku týká, a sbírala připomínky a podněty od zástupců jejich vedení. Ty následně předala ministryni životního prostředí.

„Základní myšlenkou pro vyhlášení je zajistit maximální možnou ochranu unikátního území, které ve středních Čechách máme, a zachovat ho pro další generace. Nyní se oficiálně přechází z diskusí nad obecnými tezemi do fáze připomínkování konkrétního zveřejněného záměru. Na to mají obce, kraje a vlastníci nemovitostí celkem 90 dnů. Následovat bude vypořádání připomínek a vlastní legislativní proces, který by mohl být podle aktuálního harmonogramu dokončen v roce 2024,“ uvádí Jana Skopalíková.

Jana Skopalíková se poslední měsíce zabývá také projekty na zajištění pitné vody či poskytování dotací pro ekologické projekty.

“Příští rok to bude přes 130 milionů korun. Také budeme podporovat ekologickou výchovu nebo záchranné stanice pro hendikepované živočichy. Postupně totiž roste odchyt takových zvířat,“ popisuje svou agendu.

Netolerujeme papalášský přístup k dotacím

Od nástupu do vedení Středočeského kraje pracujeme na zvýšení jeho transparentnosti. Podařilo se nastavení spravedlivých podmínek pro poskytování dotací v oblasti kultury, památkové péče a cestovního ruchu, o což se zasloužila právě Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně příslušného výboru.

“Zamezili jsme tomu, aby se podporovaly jen projekty v obcích aktuálně vládnoucích krajských zastupitelů a jejich kamarádů. Rozhodujícím kritériem musí být vždy kvalita a přínos pro region,” popisuje.

Stěžejní byla důkladná analýza žádostí z minulých let.

“Tím jsme zjistili, jaké projekty o naši podporu usilují. V minulosti se hodnotila stejně podpora spolků, festivaly nebo publikační činnost. Proto jsme program rozdělili do několika tematických zadání,” dodává Lucie Cirkva Chocholová.

Obnovu památek kraj konzultoval s místními památkáři, aby peníze pomáhaly opravdu efektivně.

Dialog s obcemi a městy a také digitalizace jsou pro nás prioritou. A věříme, že nyní, kdy se po komunálních volbách můžeme opřít o práci dvakrát více pirátských zastupitelů, se spolupráce s obcemi ještě prohloubí. Výsledek místních voleb zároveň vnímáme jako důkaz, že je o pirátskou transparentní politiku zájem.

Následující dva roky čeká Piráty na kraji ještě spousta práce a nasazení. Kromě dotažení stávajících projektů a nastartování nových, společně s vámi hledáme cesty a způsoby, jak ze středních Čech udělat místo, ve kterém se nám bude lépe žít.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.