Podílíme se na projektu webů pro malé obce. Zapojte se i vy!

Středočeský kraj se spojil s renomovanou organizací Česko.Digital a spolkem Otevřená města, který se zabývá digitalizací obcí a krajů s využitím otevřeného zdrojového kódu, ve snaze přinést efektivní inovativní řešení pro malé obce, příspěvkové organizace a neziskové organizace. Tato spolupráce se týká projektu CSGOV, první open source platformy určené pro tvorbu webových stránek pro obce a další veřejné subjekty.

Tvorba webových stránek se pro malé obce a neziskové organizace často může stát náročným úkolem, a to zejména v oblasti financí. Projekt CSGOV přináší revoluční řešení v podobě otevřeného redakčního systému, který umožňuje vytvářet webové stránky s minimálními náklady a zároveň poskytuje nezávislost na externích dodavatelích či správcích webu.

Tato inovativní platforma je postavena na open-source systému Drupal, což ji činí robustním a bezpečným řešením pro tvorbu webových stránek. Ačkoli projekt stále prochází vývojem, je již v provozu u několika obcí Karlovarského kraje a nyní je příležitost pro obce Středočeského kraje.

Hledáme nyní obce, které by měli zájem se do tohoto projektu zapojit a postupně se podílet na definici svých potřeb, čímž systém neustále vylepšovat. Mohou to být obce, které mají web graficky či technicky zastaralý, mají například jen svazkové stránky nebo nechtějí nadále platit komerční řešení.“ Říká Tomáš Zmuda, předseda Komise pro ICT a digitalizaci Středočeského kraje.

Pirátský místostarosta Veltrus Lukáš Kohout se zapojil do průzkumu, ve kterém tvůrci CSGOV sbírají informace od měst a obcí, aby na jejich základě svůj produkt co nejvíce přizpůsobili jejich potřebám.

“Rád jsem využil možnosti podílet se na tomto projektu. I web našeho města je poplatný době, ve které vznikal a uvažujeme o jeho modernizaci. Státem garantovaný projekt webové šablony, který sjednotí uživatelské prostředí a bude obsahovat všechny potřebné funkcionality pro municipality, ušetří peníze obcím a zjednoduší život občanům. To je směr digitalizace, kterou Piráti prosazují na všech úrovních politiky,” popisuje veltruský místostarosta zapojení do projektu.

CSGOV má za cíl ulehčit proces spuštění jednoduchých, avšak zároveň flexibilních webových stránek, které mohou být později rozšířeny a upraveny podle potřeb dané obce či organizace. Projekt zahrnuje i vytvoření základního customizovatelného obsahu, což umožní rychlý a snadný start.

Lucie Smolka, předsedkyně spolku Otevřená města, představuje možnosti technické podpory zájemců: “Obce, které budou mít zájem o pomoc s nasazením řešení, se mohou obracet na Otevřená města. Připravili jsme balíčky služeb, které jsou ušité na míru podle potřeb, velikostí a náročnosti uživatelů.”
"Podobné řešení založené na otevřeném softwaru u nás chybí. Proto jsem se, po zkušenostech z obdobných zahraničních projektů, rozhodl vytvořit CSGOV. Pro vizuální přehlednost a dobrou přístupnost implementujeme do frontendové části design systému ČR," dodal Petr Illek, zakladatel projektu.
"CSGOV nabízí jednoduchou údržbu a správu z jednoho centrálního místa, což usnadňuje samosprávám zachování aktuálnosti svých webových stránek. Umožňuje také efektivní sběr dat a metrik do centrálního systému, který slouží jako základ pro datově podložená rozhodnutí ohledně dalšího rozvoje produktu. Věříme, že spolupráce s Otevřenými městy, která podporuje využití otevřených řešení v prostředí samospráv, je správným směrem vpřed." uzavírá Veronika Quek, Chief Strategy Officer v Česko.Digital.

Toto řešení bylo navrženo s ohledem na potřeby nejen návštěvníků webových stránek, ale také těch, kteří budou weby administrovat a editovat. CSGOV tak představuje krok k modernizaci a zlepšení online přítomnosti malých obcí a neziskových organizací.

Středočeský kraj, Česko.Digital a Otevřená města jsou hrdi na tuto spolupráci, která má potenciál pozitivně ovlivnit komunikaci a služby poskytované malým obcím a veřejným organizacím ve Středočeském kraji. Těšíme se na další vývoj projektu a jeho pozitivní dopad na obce a organizace v této oblasti.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.