Zástupci řeckých měst se přijeli inspirovat, jak na digitalizaci, aneb z Peloponésu až na Krajský úřad Středočeského kraje.

Náměstek hejtmanky pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Jiří Snížek společně s druhým Pirátem, místopředsedou výboru pro digitalizaci a chytrý kraj Tomášem Zmudou, představili delegaci starostů a městských zastupitelů z měst na řeckém poloostrově Středočeský platební portál, který umožňuje občanům hradit online drobné platby obcím i jejich organizacím.

Poté byla představena platforma pro hlasování veřejnosti o participativním rozpočtu obcí. Dále portály Golemio, což je projekt určený ke zveřejňování elektronických dat, která zájemci mohou dále využívat, a CityVizor; aplikace spolku Otevřená města, umožňující zveřejňovat údaje o hospodaření obcí.

Digitalizaci bereme vážně jak na krajské, tak i státní úrovni, kdy pod zákonem o nezávislé digitální agentuře (DIA), na jejímž založení intenzivně pracovali posledních několik měsíců Ivan Bartoš, Ondřej Profant a jejich týmy, chybí už jen podpis prezidenta.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.