“Některé projekty, jako rekonstrukce celého bloku v kladenské nemocnici, jsou kvůli své finanční náročnosti rozloženy do několika let. Jinde ale budou pacienti z této finanční injekce těžit hned. Například díky novým modernějším přístrojům pro nemocnici v Kolíně. Kraj přispěl také na odkup strategických pozemků nutných pro rozvoj nemocnice Příbram,” popisuje Tomáš Zmuda, místopředseda Výboru pro zdravotnictví za Piráty.

Největší část aktuálně uvolněných peněz poputuje do nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově, kde přispějí k rekonstrukci chirurgického pavilonu (konkrétně částkou 56 milionů) a rekonstrukci pavilonu gynekologie včetně vybudování 6. centrálního operačního sálu (konkrétně 40 miliony). Další velkou investiční akcí s podporou kraje je také rekonstrukce pavilonu L v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav. Kraj tam přispěje částkou 43 milionů korun na kompletní rekonstrukci prostor po přesunutí oddělení mikrobiologie, kompletní výměnu zastaralé vzduchotechniky na oddělení patologie a další úpravy. Na půdě budovy chce nemocnice připravit zázemí pro dobrovolnické centrum. Díky pravidelným krajským dotacím pokračuje v celkovém projektu rekonstrukce sedmdesát let starého bloku C2 nemocnice v Kladně. V tomto kole získá kladenská nemocnice ve dvou dotacích dohromady více než 26 milionů korun. Celkem tři dotace (dohromady 50 milionů korun) na pořízení nových přístrojů schválili středočeští zastupitelé také pro nemocnici v Kolíně. Tamní pacienti budou moc brzy využívat nové přístroje na rentgenové a urologické oddělení.

Zajímavou položkou je pak necelých 25 milionů korun na odkup sousedních pozemků pro příbramskou nemocnici. Na nabytých strategických parcelách chce nemocnice rozšířit své zázemí, ale také vybudovat objekt s nemocničním provozem, například ambulanci.

“Kraj investuje do zdravotní péče pravidelně, nikoli nárazově. A to nejen v těch nemocnicích, kde je zřizovatelem, ale finančně podporuje i nekrajské poskytovatele akutní lůžkové péče,” dodává Tomáš Zmuda.