Středočeský kraj opět věnuje obcím peníze na péči o nově vysazené stromy

Středočeský kraj věnuje obcím další finance na péči o nově vysazené stromy. Zastupitelé dnes schválili poskytnutí částky celkem bezmála 460 000 korun pro čtyři obce. Peníze jsou vyhrazené ve Středočeském Fondu životního prostředí a zemědělství v rámci tematického zadání Výsadba stromů.

„Na každý strom věnujeme částku 1 500 korun. O nově vysazené stromy je nutné pečovat, potřebují pravidelnou zálivku, údržbu kotvení a kůlů. Stromy v obcích vylepšují veřejný prostor, přispívají k vyrovnání teplotních extrémů, ke zlepšení kvality ovzduší a k zadržování vody. Dary Středočeského kraje loni pomohly v péči o více než 1250 stromů,“ vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

O finanční dar na péči o nově vysazené stromy mohou žádat obce, které vysadily stromy za peníze z veřejných zdrojů. Zastupitelé dnes vyhověli žádostem čtyř obcí. Načeradec dostane 193 500 korun, Louňovice pod Blaníkem 130 500 korun, Zlončice 34 500 korun a Vodochody 99 000 korun. Jde o poslední žádosti z loňského roku.

Pro letošní rok byl fond pro žadatele otevřen 1. března a žádosti mohou obce podávat průběžně až do 30. září 2024. Ve fondu jsou na rok 2024 vyhrazeny celkem dva miliony korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.