Nábytková banka už pomáhá prvním zájemcům, kraj přispěje na její další provoz částkou 900 000 korun

Kraj znovu podpoří Nábytkovou banku Středočeského kraje. První měsíce provozu ukázaly, že podobná služba v regionu chyběla. Během tříměsíčního zkušebního provozu už lidé do banky odevzdali zhruba 4,5 tuny potenciálního odpadu. Třetinu z dosud vybraného nábytku a dalšího vybavení už banka předala potřebným. Radní dnes schválili příspěvek na provoz ve výši 900 000 korun na období březen až prosinec 2024.

V Aktualizaci Plánu odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 má kraj jako jeden z cílů předcházení vzniků odpadů. Projekt Nábytkové banky plně naplňuje koncept cirkulární ekonomiky, dává druhou šanci nábytku, vybavení do domácností a elektrospotřebičům, které by jinak skončily jako odpad. Tím se prodlužuje jejich životnost. Vše se získává od dárců zdarma a následně se distribuuje zdarma přes partnerské organizace příjemcům,“ vysvětlila radní pro životní prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Kraj už Nábytkové bance poskytl dotaci ve výši 200 000 korun. Organizace je využila na základní provozní náklady. Od listopadu 2023, kdy banka spustila provoz, už podpořila 39 osob a 4 organizace, kterým dohromady věnovala zhruba 1,6 tuny nábytku a dalšího vybavení.

Navázali jsme spolupráci se 7 neziskovými organizacemi, Krajskou pobočkou Úřadu práce v Příbrami, což nám otevřelo spolupráci s ostatními pracovišti ve Středočeském kraji a se zájmem nás oslovují i města. Dá se říci, že už nyní působíme po celém Středočeském kraji. Plánujeme rozšířit středisko v severní části kraje, kde jsme již navázali komunikaci s Mladou Boleslaví,“ shrnuje dosavadní činnost předsedkyně spolku Nábytková banka Středočeského kraje Pavla Campodonicová.

Nábytková banka získává věci od dárců zdarma a následně je zdarma poskytuje jako materiální pomoc příjemcům přes partnerské organizace, jako jsou sociální odbory a neziskové organizace. Nejde tedy o sběrný dvůr, pomoc je shromažďována a distribuována na základě e-mailové či telefonické dohody a na základě doporučení sociálních organizací. Kontaktní informace jsou na webu Nábytkové banky.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.