Jana Skopalíková: Na rok 2023 jsou navržené dotace do oblasti životního prostředí ve výši 137 milionů korun

„Jsem moc ráda, že se podařilo ve fondech zachovat vysoké částky, které pomohou lidem v regionu. Nejvíce peněz je navrženo opět ve Středočeském infrastrukturním fondu, díky kterému mohou obce žádat o dotace na své vodohospodářské stavby a projekty. Pomoc s řešením nedostatku pitné vody a zachování její kvality je pro nás velkou prioritou. Další dotace jsou určené na rybníky, malé vodní nádrže, tůně a mokřady a také na projekty související s environmentální výchovou,“ shrnula radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

V Programu 2023 pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu životního prostředí a zemědělství je navrženo 20 000 000 Kč. Tento Program je určen k poskytování dotací v rámci tematického zadání rybníky a malé vodní nádrže, tedy například na výstavbu nových rybníků, malých vodních nádrží, tůní a mokřadů nebo jejich rekonstrukce a obnovu.

Druhý program se týká dotací z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Infrastrukturního fondu, který se skládá ze dvou tematických zadání. Celkový předpokládaný objem finančních prostředků vyčleněných na tento fond v rozpočtu kraje pro rok 2023 je 110 000 000 Kč. Ze Středočeského Infrastrukturního fondu v rámci tematického zadání Drobné vodohospodářské projekty budou moci zájemci žádat o peníze na výstavbu, rozšíření, rekonstrukce ČOV a kanalizačních sítí nebo vodovodních sítí a vodárenských objektů. V rámci tematického zadání Životní prostředí bude možnost žádat o dotace na tři oblasti podpory, všechny zaměřené na téma odpadní vody a pitná voda.

Třetí program se týká poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje na Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu (Program EVVO). Celkový předpokládaný objem finančních prostředků je v tomto případě 7 000 000 Kč. Žadatelé budou moci čerpat peníze na osvětovou činnost a na technické a odborné zázemí pro jejich činnost. Jedná se například o výukové programy zaměřené na ekologii nebo na naučné materiály, podpořeny mohou být také pobyty v naučných střediscích ekologické výchovy, odborné exkurze nebo realizace nových a obnova stávajících naučných stezek.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.