Digitalizujeme: kraj předal zdrojový kód svého Platebního portálu spolku Otevřená města

Přes Platební portál je možné platit pohodlně například obecní poplatky. Funguje jako běžný e-shop a šetří tak lidem čas, protože nemusí obíhat úřady. Díky iniciativě a práci Pirátů je portál nově jako svobodný software s otevřeným zdrojovým kódem. Veřejné peníze = veřejný kód. Systém nechal před časem vyvinout Středočeský kraj. Nově si i další kraje mohou o pomoc s nasazením požádat právě spolek Otevřená města. Zájem již projevily kraje Plzeňský a Vysočina.

Zdrojové kódy si převzala předsedkyně spolku Otevřená města Lucie Smolka. V rámci prezentace portálu ostatním krajům vznikla poptávka o sdílení dobré praxe, a to i s možností zveřejnění kódu portálu jako open-source. Díky nové smlouvě s provozovatelem od roku 2023 má jako kraj plnou licenci k softwaru a může zdrojový kód, včetně veškerého know-how, sdílet jako svobodný software.

V současné chvíli je aktivních přes 400 partnerů, resp. obcí, spolků a příspěvkových organizací. Za první kvartál roku 2023 eviduje portál stejný počet transakcí, jako za celý loňský rok. Portál je pro partnery v našem kraji zdarma, poplatky za platební bránu zatím hradí kraj, ale systém je připraven na úhradu tohoto poplatku partnery.

„O tom, že se z portálu stane volný software, rozhodlo v lednu 2023 krajské zastupitelstvo. „Provedli jsme tedy code-review etickým hackerem, který prověřil bezpečnost kódu a nechali opravit nedostatky. Jako licenci jsme svolili AGPL, která myslí na budoucí rozvoj, kdy každá vylepšení bude dostupné všem uživatelům, a zveřejnění zdrojového kódu na Národním portálu otevřeného kódu code.gov.cz,“ vysvětluje Tomáš Zmuda, předseda krajské komise pro ICT a digitalizaci.

Veškerý software, který Otevřená města spravují a provozují, je poskytován jako open source – software s otevřeným zdrojovým kódem. Kdokoliv si jej tedy může samostatně nasadit a provozovat bez jakýchkoliv nákladů. Další možností je požádat Otevřená města o pomoc s nasazením, správou a případně úpravami software. Pro členy spolku je nasazení a úpravy software poskytováno v závislosti typu členství buď bezplatně v rámci členství, nebo za zvýhodněnou cenu pro členy spolku.

Otevřená města budou pečovat o funkčnost a rozvoj aplikace na základě zpětné vazby a sesbíraných podnětů. Produktu stanoví produktového manažera a osobu odpovědnou za technickou stránku věci. Dále vytvoří stránku produktu na svých webových stránkách, kde budou informovat o funkcionalitách a vývoji produktu. Rovněž budou informovat své členy a další municipality o možnosti využití Platebního portálu v režimu open source a o původu software ve Středočeském kraji. To vše v časovém období 1-2 měsíců od předání, pokud nedojde k neočekávaným komplikacím.

Kraj, který bude mít o portál zájem, bude mít dvě možnosti. Buď si stáhne zdrojový kód a zprovozní ve vlastní režii, nebo se bude moct stát členem spolku Otevřená města (49 tis. Kč za rok) a spolek se postará o technický provoz instance. Veřejné peníze rovná se veřejný kód.

„Ve Středočeském kraji se zaměřujeme od nástupu současné koalice na to, aby nově pořizovaný software na míru byl svobodný a jeho zdrojový kód jako open source. Stejně tak se snažíme i o získání open source licence u stávajícího SW, které by mohlo být užitečné nasdílet v rámci veřejné správy například na Národním portálu otevřeného kódu. Dalším portálem, jehož zdrojový kód chceme nasdílet je Moje obec – portál pro participativní rozpočty obcí,“ uzavírá Tomáš Zmuda.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.