Zhodnotili jsme tři roky ve vedení kraje a představujeme další plány

Středočeští radní zhodnotili uplynulé tři roky v jeho vedení a představují plány na poslední rok v rámci čtyřletého volebního období.

Územní rozvoj a plánování

Pirátský náměstek Jiří Snížek zmínil například zprovoznění Digitální technické mapy, územní studii Pražského metropolitního regionu či vznik dalších míst v dětských skupinách.

„Na Digitální technické mapě spolupracujeme s Prahou. Během roku 2024 bude zprovozněna, aby do ní mohli stavebníci nahrávat data. Podporujeme také rozvoj podnikání v hospodářsky ohrožených území v ORP. Získáme data díky demografické prognóze, abychom správně plánovali kapacitu škol dle trendu, kde se staví či kam se lidé stěhují,“ uvedl Jiří Snížek.

Životní prostředí a zemědělství

Podpora vodohospodářských projektů, zadržování vody v krajině, biodiverzita anebo péče o nově vysazené stromy, to jsou témata, kterým se věnovala radní za Piráty Jana Skopalíková

„Za uplynulé tři roky jsme podpořili desítky projektů na obnovu či výstavbu tůní, rybníků a malých vodních nádrží za téměř 63 milionů korun a v podpoře budeme i nadále pokračovat. Přispíváme tak k ochraně krajiny před suchem a ke zvyšování biodiverzity. Podporujeme také propojování vodárenských soustav a budování další potřebné infrastruktury, na kterou ročně přispíváme více než 100 mil. Kč. Nadále chceme přispívat na provoz středisek ekologické výchovy a stanic pro handicapované živočichy. Také se zaměřujeme na oblast odpadového hospodářství, kde jsme zřídili post odbornice pro oběhovou ekonomiku. Bude k dispozici i pro konzultace obcím a městům. Na dotace pro oblast životního prostředí na příští rok navrhujeme částku 155 milionů korun,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

A na čem pracují naši kolegové?

Digitalizace a transparentnost

Na základě iniciativy Pirátů vstoupil kraj do spolku Otevřená města jako vůbec první kraj v ČR. První projekt, který jsme začali realizovat bylo nasazení rozklikávacího rozpočtu CityVizor.

„Rozklikávací rozpočet veřejné instituce je jedním ze základních pilířů transparentnosti, a proto jsem rád, že se povedlo zveřejnit online hospodaření nejen Středočeského kraje, ale i všech jeho příspěvkových organizací,“ uvedl Tomáš Zmuda předseda Komise pro ICT a digitalizaci Středočeského kraje.

Zdravotnictví a sociální péče

Za uplynulé tři roky kraj proinvestoval přes jednu miliardu na rozvoj středočeských krajských nemocnic. Stavíme centrální příjem nemocnice v Benešově, rekonstruujeme dva pavilony kolínské a jeden pavilon kladenské nemocnice. Otevřeli jsme nový dětský pavilon v Příbrami. Podporujeme digitalizaci zdravotnictví a myslíme na kybernetickou bezpečnost. Naše záchranka nastartovala pravidelnou tolik potřebnou obměnu vozového park. Podporujeme i městské a soukromé nemocnice a současně se snažíme o všestranné propojování zdravotní a sociální oblasti. Protože péče o pacienty je na prvním místě.

Doprava

Hlavním cílem do konce volebního období bude udržet výši 5 miliardové částky na investice a údržbu středočeských silnic a mostů. v příštím roce odstartujeme stavby obchvatů Čelákovic a Hořovic a také dokončíme napojení průmyslové zóny v Plazech na Mladoboleslavsku.

Chceme pokračovat v projektech P+R parkovišť, připravujeme další úseky cyklostezek, např. Labskou cyklostezku, kterou plánujeme do roku 2027 dokončit. Podporujeme bezemisní projekty: výstavbu tramvajové trati Praha–Zdiby–Sedlec, trolejbusovou trať Praha – Brandýs nad Labem a projekt vodíkových autobusů v Mníšku pod Brdy. První vodíkové autobusy by mohly vyjet na přelomu roku 2025/2026.

Kultura a rozvoj cestovního ruchu

“Ve Středočeském kraji jsme nastavili transparentní kritéria pro dotační programy v oblasti kultury. Veřejnost je předem seznámena s hodnotícími kritérii posuzování dotačních žádostí a do procesu hodnocení jsme zapojili také odborníky,” říká Lucie Cirkva Chocholová, zastupitelka a předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch.

Na začátku příštího roku představíme také historicky první Strategii kultury našeho kraje, jež přinese zmapování potenciálu rozvoje kultury v rámci celého kraje. Do příprav kulturní strategie se zapojila města, obce i kulturní aktéři napříč celým krajem.

Školství

Investovaly se stovky milionů korun do oprav a údržby objektů, do inovací ve školách a školských zařízeních. Intenzivně se pracuje na změnách oborové struktury středních škol, od září 2024 bude v prvních ročnících maturitních oborů pro žáky k dispozici na 600 nových míst. Na sport a volný čas jsme za tři roky dali bezmála 240 milionů korun. I nadále budeme pracovat na inovaci oborové soustavy a optimalizaci sítě škol. Zahajujeme deinstitucionalizaci a transformaci dětských domovů, rozšíříme podporu nesportovních aktivit, například pro skautské organizace.

Sociální oblast

Cílem je, aby v sociálních službách docházelo k modernizaci a tzv. humanizaci, a to například snižováním počtu lůžek na pokojích.  Připravujeme 20-26 nových lůžek v domově se zvláštním režimem v Jenštejnu či zvýšení kapacity Domova seniorů v Dobříši. Také navyšujeme počet úvazků v terénních službách, přibylo jich o 25 %. Podporujeme pěstounskou péči, připravujeme postupný přerod dětských domovů na menší zařízení, kde budou děti vyrůstat jako v běžných rodinách

Investice a majetek kraje

Staráme se o majetek s péčí řádného hospodáře, a to především díky zahájení procesu pasportizace. Jsme krátce před jeho dokončením. Dále je pro správné hospodaření potřeba vše převést do elektronické evidence majetku.

Pokud jste nestihli tiskovou konferenci, pustit si ji můžete ze záznamu.

Pirát Snížek: hodnotí tři roky ve vedení kraje a představuje další plány
YT_poster_v_5JDgGbO0NkQ Spuštěním videa dojde k načtení obsahu třetích stran z portálu YouTube.
Pirátka Skopalíková: hodnotí tři roky ve vedení kraje a představuje další plány
YT_poster_v_TxcXnm3wj5o Spuštěním videa dojde k načtení obsahu třetích stran z portálu YouTube.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.