Úřadu bylo uděleno prodloužení certifikátu Zero Waste Hero

Ve středu 24. ledna bylo úřadu uděleno prodloužení certifikátu Zero Waste Hero. Závazky, ke kterým jsme se zavázali v roce 2023, máme splněné na 89 %. Patří mezi ně například: zavedení třídění bioodpadů, rozšíření počtu sběrných míst a nádob na tříděný odpad v budově, úsporu vody (pořízením perlátorů na kohoutky), zavedení ekologické drogerie a preference nákupu ekologicky šetrných výrobků, osvěta externích subjektů (týkající se toho, jak správně nakládat s odpady, tak aby byly správně používány kontejnery krajského úřadu) nebo zrušení jednorázových obalů na akcích do 20 osob. „Těší mě, že jsme splnili závazky, které jsme si stanovili. Opětovné obdržení certifikátu je pro nás motivací v zelených opatřeních pokračovat a jít v rámci státní správy příkladem v oblasti enviromentální odpovědnosti,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Jan Louška.

Nové závazky pro rok 2024 jsou:

1. Nahradit jednorázové papírové ručníky rychlovysoušeči sušícími tryskovým vzduchem při rekonstrukci toalet a označit všechny toalety informačními cedulemi ohledně správného používání jednorázových papírových ubrousků

2. Zahájit výběrové řízení na centrální tisk a prověřit používání recyklovaného/ekologického papíru

3. Uzpůsobit systém zadávání cestovních dokladů a žádanek o přepravu tak, aby byl skutečně elektronický

4. Zrušit velkoobjemový kontejner a pořídit další kontejnery na směsný komunální odpad, papír a plast, případně navýšit četnost svozu odpadu

5. Zavést v informačním Zpravodaji pro úřad Středočeského kraje a Zpravodaji pro obce pravidelnou rubriku věnovanou nakládání s odpady

6. Prověřit možnost výstavby fotovoltaické elektrárny na budově úřadu

7. Doplnit koše na tříděný odpad a nádoby na elektroodpad v rámci budovy úřadu

8. Zavést digitalizaci propustek k lékaři (4 propustky na stránce A4) a umístit je na intranet

9. Nastavit pravidla pro ekologičtější zadávání veřejných zakázek

10. Optimalizovat nákupy propagačních předmětů a dárků (zejména s logem ekologicky šetrných výrobků, lokálních výrobků, výrobků ze sociálních podniků, školních statků a středisek ekologické výchovy nebo příspěvkových organizací kraje)

Děkujeme všem, kteří pomohou naplnit závazky letošního roku a dotáhnout  11 % z roku 2023. A pokud máte nějaký environápad, lze jej i nadále sdílet na „Enviro - nápady a připomínky“.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.