Tomáš Zmuda: Spustili jsme online rozklikávací rozpočet středočeských příspěvkových organizací!

Na základě iniciativy Pirátů schválilo Zastupitelstvo Středočeského kraje vstup do spolku Otevřená města jako vůbec prvního kraje v ČR. První projekt, který jsme začali realizovat bylo nasazení rozklikávacího rozpočtu CityVizor. Kraj jako takový má již od jara 2021 rozklikávací rozpočet od společnosti Gordic. V kraji máme cca 270 příspěvkových organizací a u všech jednou za 3 měsíce konsolidujeme účetní data.

> „Rozklikávací rozpočet veřejné instituce je jedním ze základních pilířů transparentnosti a proto jsem rád, že Středočeský kraj zveřejnil online hospodaření nejen své, ale i všech zřizovaných příspěvkových organizací,“ uvedl Tomáš Zmuda - místopředseda Výboru pro digitalizaci a chytrý kraj.

Oslovili jsme spolek Otevřená města, zdali dokážou tato data v CityVizoru zobrazovat. První výměna dat ukázala, že to nebude jednoduché, dodavatel krajského systému, odbor informatiky a odborníci z Otevřených měst několik měsíců pracovali na tom, aby vše běželo automaticky a veřejnost tak měla přehledná, a hlavně snadno přístupná data. Pro přenos dat mezi krajským systémem GINIS a CityVizor slouží převodník ODT (OpenData Generátor) od společnosti Gordic.

> „Aktuálně jsou na stránkách Cityvizor.cz (link na cityvizor.cz) dostupné profily více než 70 organizací, do konce května budou všechny zbývající. Data jsou za rok 2022 a budou aktualizována jednou za 3 měsíce. Tím samozřejmě nekončíme, další krok bude přehledné zobrazování rozpočtu celého kraje přes aplikaci CityVizor. Dále budeme postupně větší a větší detaily smluv až na úroveň jednotlivých faktur, aby bylo možné dohledat konkrétního příjemce každé utracené koruny z veřejných peněz,“ dodává Tomáš Zmuda.

CityVizor původně vznikl na myšlence a nápadu Ministerstva financí, o provoz a vývoj Cityvizoru se postarala organizace Otevřená města, technologickým partnerem se stala komunita Česko.Digital. Jedná se o nástroj s open-source licenci GNU AGPL v3, což mimo jiné znamená, že každý nabyvatel licence, který akceptuje její podmínky, získává právo modifikovat dílo, kopírovat ho a dál rozšiřovat toto dílo i jakoukoli jeho odvozenou verzi. Zároveň to znamená, že každý, kdo provozuje aplikaci po síti, musí nabídnout zdrojové kódy (včetně všech úprav) opět k dispozici pod stejnou licencí.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.