Tomáš Zmuda: Spustili jsme online rozklikávací rozpočet středočeských příspěvkových organizací!

Na základě iniciativy Pirátů schválilo Zastupitelstvo Středočeského kraje vstup do spolku Otevřená města jako vůbec prvního kraje v ČR. První projekt, který jsme začali realizovat bylo nasazení rozklikávacího rozpočtu CityVizor. Kraj jako takový má již od jara 2021 rozklikávací rozpočet od společnosti Gordic. V kraji máme cca 270 příspěvkových organizací a u všech jednou za 3 měsíce konsolidujeme účetní data.

„Rozklikávací rozpočet veřejné instituce je jedním ze základních pilířů transparentnosti a proto jsem rád, že Středočeský kraj zveřejnil online hospodaření nejen své, ale i všech zřizovaných příspěvkových organizací,“ uvedl Tomáš Zmuda - místopředseda Výboru pro digitalizaci a chytrý kraj.

Oslovili jsme spolek Otevřená města, zdali dokážou tato data v CityVizoru zobrazovat. První výměna dat ukázala, že to nebude jednoduché, dodavatel krajského systému, odbor informatiky a odborníci z Otevřených měst několik měsíců pracovali na tom, aby vše běželo automaticky a veřejnost tak měla přehledná, a hlavně snadno přístupná data. Pro přenos dat mezi krajským systémem GINIS a CityVizor slouží převodník ODT (OpenData Generátor) od společnosti Gordic.

„Aktuálně jsou na stránkách Cityvizor.cz (link na cityvizor.cz) dostupné profily více než 70 organizací, do konce května budou všechny zbývající. Data jsou za rok 2022 a budou aktualizována jednou za 3 měsíce. Tím samozřejmě nekončíme, další krok bude přehledné zobrazování rozpočtu celého kraje přes aplikaci CityVizor. Dále budeme postupně větší a větší detaily smluv až na úroveň jednotlivých faktur, aby bylo možné dohledat konkrétního příjemce každé utracené koruny z veřejných peněz,“ dodává Tomáš Zmuda.

CityVizor původně vznikl na myšlence a nápadu Ministerstva financí, o provoz a vývoj Cityvizoru se postarala organizace Otevřená města, technologickým partnerem se stala komunita Česko.Digital. Jedná se o nástroj s open-source licenci GNU AGPL v3, což mimo jiné znamená, že každý nabyvatel licence, který akceptuje její podmínky, získává právo modifikovat dílo, kopírovat ho a dál rozšiřovat toto dílo i jakoukoli jeho odvozenou verzi. Zároveň to znamená, že každý, kdo provozuje aplikaci po síti, musí nabídnout zdrojové kódy (včetně všech úprav) opět k dispozici pod stejnou licencí.