Platební portál, dostupný nově na adrese https://platby.stredoceskykraj.cz/, dosáhl významného milníku – nově s ním spolupracuje více než 500 partnerů! Mezi ně patří obce, příspěvkové organizace a spolky z celého Středočeského kraje. Z celkového počtu partnerů je obcí 167.

Portál zaznamenal v posledních měsících enormní nárůst plateb. Počet provedených transakcí je v prvním kvartále letošního roku stejný jako za celý minulý rok, tj. 12 tisíc přes platební bránu a 12 tisíc přes bankovní převod pomocí vygenerovaného QR kódu a to v celkové hodnotě 40 milionů korun.

"Je důležité zdůraznit, že na základě mé iniciativy byl minulý rok portál poskytnut jako open source. To znamená, že jeho zdrojový kód je volně dostupný pro kohokoli k nahlédnutí, úpravám a sdílení. Díky tomuto přístupu může portál dále rozvíjet širší komunita vývojářů a organizací, čímž se zvyšuje jeho funkčnost, efektivita a bezpečnost. Zdrojový kód je dostupný na Národním portálu otevřeného kódu" říká Tomáš Zmuda, předseda Komise pro ICT a digitalizaci.

Díky otevřenému zdrojovému kódu jej s nadšením využívají i další kraje. V současnosti jej aktivně používají kraje Vysočina a Plzeňský. Intenzivně jej nasazují do provozu a testují kraje Liberecký, Olomoucký, Karlovarský a Moravskoslezský. To dokazuje špičkovou úroveň portálu a jeho velký potenciál pro zefektivnění platebního systému v celé České republice.

"Se všemi kraji se pravidelně scházíme na takzvané vývojové radě, kde společně plánujeme rozvoj portálu, případné opravy chyb a také novinky a samozřejmě výměnu zkušeností. Zdrojový kód má ve správě spolek Otevřená města a připravuje spuštění testovacího a provozního portálu pro své členy" uzavírá Tomáš Zmuda.