Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Spolu s prezidentskými volbami proběhlo v největším středočeském městě referendum, ve kterém občané rozhodovali o zákazu heren a hazardu. Za vyvoláním referenda stojí petice iniciativy Kladno bez hazardu, kterou podepsalo 5 336 občanů. Radnice v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) od počátku proti referendu otevřeně vystupovala. Podle senátorky Adély Šípové, do jejíhož obvodu spadá i Kladno, město dostatečně nezajistilo, aby referendum proběhlo podle zákona, a rozhodla se proto město žalovat.

Referendum je neplatné kvůli nízké účasti

Výsledky referenda o hazardu jsou oficiálně neplatné kvůli nízké volební účasti. Výsledek referenda by byl pro zastupitele závazný, pokud by pro něj hlasovala nadpoloviční část zúčastněných a současně se zúčastnilo alespoň 35 % ze všech oprávněných voličů. Z téměř 52 tisíc voličů se však do referenda zapojilo jen zhruba 13,5 tisíce lidí, tedy necelých 27 %. Ačkoli téměř 75 % všech hlasujících podpořilo zákaz heren, kvůli nízké účasti se vedení města nemusí tímto rozhodnutím řídit.

„Město Kladno udělalo vše pro to, aby zmařilo hlasování v referendu a lidé neměli přístup k hlasovacím lístkům, kterých ostatně natisklo asi jenom šedesát procent. Tím bylo porušeno ústavní právo, konkrétně Článek 21 Listiny základních práv svobod. Zásadním porušením zákona a férovosti hlasování vidím také v nepoctivé informační kampani města z veřejného rozpočtu, která vyzývala k neúčasti v referendu a dehonestovala iniciátory petice,“ vysvětluje důvod žaloby Šípová.

„Vedení města od začátku bojkotovalo vyhlášení referenda, neumožnilo nám o něm informovat v měsíčníku Kladno a naopak vyhrožovalo svým občanům, že pokud hazard skončí, přestane ve městě fungovat řada služeb. Přesto je množství stížností a znepokojivých zpráv od občanů o průběhu referenda alarmující. To, co se odehrálo na Kladně při referendu, bez nadsázky ohrožuje důvěru občanů v instituce a demokratické procesy v našem městě," dodává Anna Gamanová z iniciativy Kladno bez hazardu.

Šípová na svých sociálních sítích zveřejnila několik příspěvků, ve kterém se tématu referenda a hazardu věnuje. Podle jejích slov herny dovolují vstup i lidem v insolvenci a na dávkách v hmotné nouzi, čímž hrubě porušují zákon a za což jim hrozí až 50milionová pokuta.

Senátorka nyní vyzývá občany, aby na sipovaa@senat.cz nebo chci@kladnobezhazardu.cz posílali svědectví o průběhu konání referenda. Iniciativa Kladno bez hazardu jich už nasbírala kolem dvou set. „Do mé regionální kanceláře přichází mnoho lidí, kteří jsou naštvaní – to nemůžu nechat bez odezvy. Jen na můj e-mail dorazilo přes 50 svědectví, ve kterých lidé mimo jiné popisují, jak na ně byl vyvíjený tlak. Například že přímo před volebními místnostmi čekali lidé s letáky na podporu hazardu,“ doplňuje senátorka.

Referendum je neplatné kvůli nízké účasti

Sněmovnou prošel návrh, který posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. Piráti tzv. malou novelu dlouhodobě prosazovali

Prošla tzv. malá novela sociálních služeb. Návrh, který spolupředložili Piráti, posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. To znamená jednak péči, kterou nabízí hospice, zlepšení možností pro lidi, kteří o své blízké pečují sami, nebo zavádění center pro osoby závislé na návykových látkách, která by pomáhala lidem překonat závislost a zařadit se zpět do běžného života. Sociální služby tak budou dostupnější pro co nejvíce lidí.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Krajští radní schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.