Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Referendum je neplatné kvůli nízké účasti

Výsledky referenda o hazardu jsou oficiálně neplatné kvůli nízké volební účasti. Výsledek referenda by byl pro zastupitele závazný, pokud by pro něj hlasovala nadpoloviční část zúčastněných a současně se zúčastnilo alespoň 35 % ze všech oprávněných voličů. Z téměř 52 tisíc voličů se však do referenda zapojilo jen zhruba 13,5 tisíce lidí, tedy necelých 27 %. Ačkoli téměř 75 % všech hlasujících podpořilo zákaz heren, kvůli nízké účasti se vedení města nemusí tímto rozhodnutím řídit.

„Město Kladno udělalo vše pro to, aby zmařilo hlasování v referendu a lidé neměli přístup k hlasovacím lístkům, kterých ostatně natisklo asi jenom šedesát procent. Tím bylo porušeno ústavní právo, konkrétně Článek 21 Listiny základních práv svobod. Zásadním porušením zákona a férovosti hlasování vidím také v nepoctivé informační kampani města z veřejného rozpočtu, která vyzývala k neúčasti v referendu a dehonestovala iniciátory petice,“ vysvětluje důvod žaloby Šípová.

„Vedení města od začátku bojkotovalo vyhlášení referenda, neumožnilo nám o něm informovat v měsíčníku Kladno a naopak vyhrožovalo svým občanům, že pokud hazard skončí, přestane ve městě fungovat řada služeb. Přesto je množství stížností a znepokojivých zpráv od občanů o průběhu referenda alarmující. To, co se odehrálo na Kladně při referendu, bez nadsázky ohrožuje důvěru občanů v instituce a demokratické procesy v našem městě," dodává Anna Gamanová z iniciativy Kladno bez hazardu.

Šípová na svých sociálních sítích zveřejnila několik příspěvků, ve kterém se tématu referenda a hazardu věnuje. Podle jejích slov herny dovolují vstup i lidem v insolvenci a na dávkách v hmotné nouzi, čímž hrubě porušují zákon a za což jim hrozí až 50milionová pokuta.

Senátorka nyní vyzývá občany, aby na sipovaa@senat.cz nebo chci@kladnobezhazardu.cz posílali svědectví o průběhu konání referenda. Iniciativa Kladno bez hazardu jich už nasbírala kolem dvou set. „Do mé regionální kanceláře přichází mnoho lidí, kteří jsou naštvaní – to nemůžu nechat bez odezvy. Jen na můj e-mail dorazilo přes 50 svědectví, ve kterých lidé mimo jiné popisují, jak na ně byl vyvíjený tlak. Například že přímo před volebními místnostmi čekali lidé s letáky na podporu hazardu,“ doplňuje senátorka.

Referendum je neplatné kvůli nízké účasti

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Otevřený kraj! Se spuštěním nového webu bude Středočeský kraj ještě transparentnější

Středočeský kraj brzy spustí novou verzi svého webu. Nabídne příjemnější uživatelské prostředí, nové funkce i bližší informace o fungování krajské rady. Nad rámec zákona se počítá například se zveřejňováním všech materiálů, které rada na svých pravidelných týdenních jednáních projedná. Nejen středočeši tak budou mít ještě větší přehled o čem se aktuálně na kraji jedná a rozhoduje. Nová podoba webu by měla fungovat již průběhu letošního února.