Razíme heslo "veřejné peníze = veřejný zdrojový kód", Středočeský kraj sdílí platformu pro participativní rozpočty

Středočeský kraj opět poskytne zdarma veřejný zdrojový kód softwaru, který nechal vyvinout. Ostatní samosprávy jej mohou využít pro podporu provozu participativního rozpočtu. Nově bude správcem kódu spolek Otevřená města. Stejným způsobem kraj už v minulosti jako open-source zpřístupnil zdrojový kód platebního portálu.

Středočeský kraj nechal vyvinout software, který opět poskytne zdarma ostatním  krajům a obcím. V duchu sdílení dobré praxe a pirátského hesla “veřejné peníze = veřejný kód” se Středočeský kraj rozhodl zpřístupnit software pro podporu provozu participativního rozpočtu obcí. Platformu nyní aktivně využívá 16 středočeských obcí a zájem mají i další.

“Z technického hlediska poskytuje vše pro kompletní pokrytí provozu participativního rozpočtu. Tedy podání projektů občany, posouzení jejich realizovatelnosti, hlasování občanů o projektech i jejich galerie. Díky tomu ušetří obec až desítky tisíc korun. To teď chceme umožnit i dalším samosprávám,” vysvětluje pirátský krajský zastupitel a předseda komise pro ICT a digitalizaci Tomáš Zmuda

Aby platformu mohly využívat i obce mimo střední Čechy, poskytne kraj kód k užití jako open-source pod AGPL licencí. Dle licenčních podmínek pak bude možno bezplatně jej provozovat s informací v zápatí stránky, že software byl vyvinutý Středočeským krajem. Jako správce, který bude udržovat kód aktuální a funkční, navrhl kraj spolek Otevřená města, jehož je od roku 2021 členem.

“Není to poprvé, co kraj učinil takový krok. Stejným způsobem už jako open-source zpřístupnil zdrojový kód platebního portálu a aktuálně jej implementují kraj Vysočina a Plzeňský kraj,” dodává Tomáš Zmuda.

Středočeský kraj nechal software pro podporu provozu participativního rozpočtu obcí vyvinout na konci roku 2020. Vývoje se ujala společnost InQool a.s.. Kraj začátkem letošního roku pak uplatnil smluvně deklarovanou možnost získat veškerá vlastnická práva a neomezenou licenci k dílu.

Spolek Otevřená města jako správce bude pečovat nejen o funkčnost, ale i o rozvoj aplikace na základě zpětné vazby a sesbíraných podnětů. Platforma získá svého produktového manažera i osobu odpovědnou za technickou stránku věci a bude prezentována na webovkách spolku. Díky svému dosahu bude spolek své členy a další municipality informovat o možnosti využití platformy v režimu open source a také o původu software ve Středočeském kraji.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.