Rada kraje podpořila projekt Paměť národa organizace Post Bellum dotací téměř 900 tisíc korun

"Kraj s touto organizací spolupracuje již několik let. Na Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, který vedu, jsme v listopadu schvalovali zprávu vyhodnocující tuto spolupráci za rok 2023," říká Lucie Cirkva Chocholová, kandidátka Pirátů na hejtmanku Středočeského kraje.

Projekt zaštítil natáčení vzpomínek 25 pamětníků ze Středočeského kraje, zážitkové workshopy pro školy, putovní outdoorovou výstavu a další vzdělávací projekty. A dále například asistenci pamětníkům ze Středočeského kraje v rámci Centra pomoci Paměti národa a produkci propagačních videí k výročím.

"Věřím, že osobní svědectví lidí, kteří přežili holokaust nebo následnou komunistickou diktaturu, jsou to nejcennější, co si z hrůz 20. století můžeme odnést. Je bohužel možné vidět hned na východní hranici Evropy, že stále platí, že národ, který se nepoučí z vlastní historie, má tendenci ji opakovat, ať je sebehorší," uzavírá Lucie Cirkva Chocholová.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.