Lucie Chocholová: Kultura pomáhá kultuře

9. června 2021
Lucie Chocholová: Kultura pomáhá kultuře

V pátek 11. června odstartuje akce s názvem Středočeské kulturní léto s mottem "Kultura pomáhá kultuře". Na různých místech středních Čech, na nádvořích, v zámeckých zahradách, nebo ve skanzenech lidové architektury, které spravují příspěvkové organizace kraje, se odehrají představení divadel, koncerty, filmové projekce a řada dalších kulturních událostí.

Jelikož je právě živá kultura jednou z oblastí, kterou koronavirová pandemie ochromila na řadu měsíců, bylo plánování letošního ročníku vedeno myšlenkou Kultura pomáhá kultuře. Kromě pestrého programu lidem nabídne atraktivní spojení kultury a netradičního prostředí. Projekt si klade za cíl zároveň podpořit cestovní ruch, který byl pandemií také citelně zasažen.

> "Jednou z hlavních myšlenek při přípravě tohoto projektu bylo dosažení multiplikačního efektu. Proto je formát Středočeského kulturního léta navržen tak, že propojuje divadla, nezávislé umělce s příspěvkovými organizacemi v různých částech kraje. Díky tomu pomáháme jedním projektem třem segmentům zároveň - živé kultuře, kulturním institucím a cestovnímu ruchu," uvedla k projektu předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Lucie Cirkva Chocholová.

Kulturní léto od června do září na 20 místech

Středočeské kulturní léto 2021 zahájí jazzový koncert na nádvoří zámku Vlašim, posledním představením budou 25. září ukázky z inscenace Loupežník a rozhovor s jejím režisérem Tomášem Töpferem v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Tím se v zahradě na Strži uzavře pětidílný cyklus nazvaný „Jak vzniká divadelní hra“, během kterého herci a tvůrci ze Švandova divadla na Smíchově představí vybrané hry Karla Čapka a budou si o nich povídat s diváky.

K největším lákadlům patří koncerty Dana Bárty, Laca Décziho nebo Ondřeje Havelky. Nebude chybět ani vážná hudba, dechovka, muzikál nebo komedie v podání středočeských a pražských divadel.

Kulturou nabité léto ve středních Čechách doprovodí kampaň Rozehrajte to s námi, kterou zpracovala Středočeská centrála cestovního ruchu (SCCR). Na oficiálním webu Středočeského kulturního léta najdete i tipy na výlety v lokalitách, kde se kulturní události konají. Událost se objeví i na sociálních sítích Středočeského kraje a SCCR.

• Celou řadu tipů pro výlety do jednotlivých příspěvkových organizací Středočeského kraje jsme přinesli v předchozím článku. Nabídka je opravdu pestrá.

Přichází další rozvolnění. Jaká jsou pravidla pro kulturní akce?

Od 8. června se může kulturních akcí účastnit více diváků, konkrétně 2000 venku a 1000 uvnitř.

Stále platí, že musíte prokázat bezinfekčnost, nicméně nově to jde také samotesty nebo čestným prohlášením. Bezinfekčnost můžete prokázat také potvrzením o prodělání nemoci v posledním půl roce a také uplynutím nejméně 22 dnů od první dávky vakcíny.

Od pondělí 14. června bude venkovní kapacita bez omezení, vnitřní prostory a sály budou moci být zaplněny jen z 50 % celkové kapacity. Diváci uvnitř budou muset sedět.

Pro venkovní akce bude možné prodávat i vstupenky na stání s tím, že na každého návštěvníka akce musí vyjít prostor 4 metry čtvereční.

K dalšímu navýšení kapacity by mělo podle aktuálních informací dojít 1. července.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.