Piráti ve Středočeském kraji podporují zapojení občanů i při tvorbě kulturní strategie

10. března 2024
„Velmi nám záleželo na tom, aby strategický dokument na dalších šest let vznikal participativně. Jedině tak může jít o skutečně funkční systém podpory kultury na území kraje. Setkání byla v tomto ohledu mimořádně otevřená a diskuze konstruktivní,“ shrnuje Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch. „Ve chvíli, kdy se samotní aktéři podílí na tvorbě dokumentu, který zrcadlí jejich potřeby, snadněji pak tento dokument přijmou.“ dodává Cirkva Chocholová

Strategie vznikala ve spolupráci s aktéry v oblasti kultury, kulturního dědictví, kulturních a kreativních odvětví, vzdělávání, cestovního ruchu z různých regionů Středočeského kraje. Okolo 80 subjektů i jednotlivců z řad neziskových organizací, kulturních organizátorů, umělců, expertů samospráv, majitelů památek, zástupců kulturních organizací i církve se potkávalo v pracovní skupině.

Uskutečnilo se také celkem 13 workshopů s občany napříč krajem. Zde diskutovalo více než 300 účastníků o situaci v kultuře v jejich regionu, sdíleli očekávání vzhledem ke Středočeskému kraji, definovali svoje problémy a potřeby.

Přes 80 členů vedení profesních asociací a dalších expertů z oblasti divadla, tance, výtvarného umění, literatury, filmu, architektury, uměleckého vzdělávání i kulturního dědictví přidávali své podněty v rámci strukturovaných rozhovorů a fokusních skupin.

Zástupci středních škol v regionu mohli vyjádřit svůj názor na dostupnost kultury pro děti a mládež v dotazníkovém šetření, do kterého se zapojilo více než 157 respondentů ze čtyřiasedmdesáti škol.

Více než 400 obcí ze všech šestadvaceti správních obvodů obcí s rozšířenou působností zhodnotilo dostupnost a atraktivitu kulturní nabídky i infrastruktury ve svém teritoriu v rámci realizovaného dotazníkového šetření.

Veřejnost již měla možnost vyjádřit se k analytické části strategie, kdy se sešlo bezmála 30 komentářů.

Sesbíraná data byla analyzována a zpracována do návrhové části strategie. Ta definuje oblasti rozvoje, pojmenovává cíle a stanovuje soubor aktivit, které povedou k jejich naplnění. Nastavuje kroky, které jsou třeba k tomu, aby byla v kraji kulturní nabídka dostupná, kulturní aktéři měli kde čerpat inspiraci a informace, aby měla mladá generace atraktivní možnost seberealizace v místě bydliště a aby kultura hrála integrační roli a kraj aktivně sdílel informace propojoval je v území.

Občané se mohou aktivně vyjádřit prostřednictvím formuláře uvedeného zde: https://stredoceskykraj.cz/web/kultura/verejna-diskuse-k-navrhove-casti .

Názory, náměty, připomínky a další zpětnou vazbu je možné zasílat do neděle 17. března 2023.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.