Jiří Snížek: Vymezení koridoru pro vysokorychlostní železnici prodiskutujeme s občany!

Náměstek hejtmanky pro regionální rozvoj a územní plánováníJiří Snížek předloží Radě kraje 9. aktualizaci Zásad územního rozvoje Středočeského kraje (9AZURSK). Jejím předmětem je vymezení koridoru pro plánovanou vysokorychlostní trať Praha - Brno. Jelikož se tato změna dotkne života mnoha středočeských občanů, bylo svoláno veřejné projednání této aktualizace. To proběhne ve středu 11. května od 16:00 v sále hasičské zbrojnice v Uhlířských Janovicích na adrese Hasičská 778.

> "V roce 2028 budou moci Středočeši začít využívat první vysokorychlostní železnici rychlostí až 320 km/h. Nová trať povede z Nehvizd do Poříčan, kde se napojí na stávající železnici a cestující budou moci pokračovat do Nymburka nebo do Kolína. Navazující trať do Jihlavy začne Správa železnic stavět v roce 2028. Cestující se díky tomu budou moci z Nehvizd do Jihlavy dostat za pouhých 45 minut," popisuje plány Správy železnic Jiří Snížek

{% asset 'https://a.pirati.cz/stredocesky/img/posts/2022/2022-04-27-VRT1.jpg' alt='koridor VRT1' %}

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje
16.06.2022

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje

Setkání starostů s vedením Středočeského kraje se dnes na Výstavišti v Lysé nad Labem zúčastnily zhruba tři stovky zástupců obcí. Šlo o poslední společné setkání před komunálními volbami, které se budou konat letos v září. Součástí akce byl i tradiční veletrh služeb, kde se starostky a starostové mohli zastavit u stánků krajských příspěvkových organizací, vybraných odborů Krajského úřadu a dalších hostů.

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!
01.06.2022

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!

V roce 2021 ve Středních Čechách vzrostl počet domácích i zahraničních hostů. Tuzemští návštěvníci tvořili 90 % klientely ubytovacích zařízení. Abychom mohli v tomto rostoucím trendu pokračovat i v příštích letech a cestovní ruch nepřinášel negativní dopady do života měst a obcí, je třeba podpořit infrastrukturu v této oblasti.Proto jsme z rozpočtu Středočeského kraje vyčlenili 20 milionů korun do Programu pro poskytování dotací na podporu rozvoje doprovodné infrastruktury. V roce 2022 mohou z tohoto programu žádat výhradně obce na podporu karavaningu, rekreační plavby, budování záchytných parkovišť včetně dopravního a orientačního značení a poprvé také i na pořízení projektové přípravy v souvislosti s projekty IROP II.