Jana Skopalíková: Středočeský kraj ode dneška přijímá žádosti o dotace ze dvou fondů zaměřených na životní prostředí

„V těchto dvou fondech je dohromady 27 milionů korun. Jsem ráda, že i v letošním roce můžeme podpořit výstavbu či obnovu rybníků, tůní a další projekty, které přispívají ke zvýšení schopnosti krajiny zadržovat vodu. Podporu přirozené obnovy a udržitelnosti krajiny máme coby klíčovou prioritu i v našem programovém prohlášení. A enviromentální výchova je také velmi důležitá. Planetu máme jen jednu, pojďme se učit o ni lépe pečovat,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

V Programu 2023 pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fondu životního prostředí a zemědělství je alokováno 20 000 000 Kč. Tento Program je určen k poskytování dotací v rámci tematického zadání Rybníky a malé vodní nádrže, tedy například na výstavbu nových a obnovu zaniklých rybníků, rekonstrukci a odbahnění rybníků, malých vodních nádrží, mokřadů a tůní a podobně. Účelem programu je podpora projektů, které chrání před suchem a povodněmi a přispívají ke zvýšení retenční a akumulační schopnosti krajiny a podpoře biodiverzity. Oprávnění žadatelé o dotaci jsou obce do 2 000 obyvatel na území Středočeského kraje, dobrovolné svazky obcí (DSO) na území Středočeského kraje (součástí DSO pouze obce do 2 000 obyvatel), ale i nepodnikající fyzické osoby, nestátní neziskové organizace a zapsané spolky. Žádosti se podávají prostřednictvím centrální internetové aplikace od 11. 1. 2023 od 9 hodin do 26. ledna 2023 do 14 hodin. Podrobnosti o programu naleznou zájemci zde.

Od 11. ledna 2023 je možné žádat také o dotace na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu (Program EVVO). Celkový objem finančních prostředků vyhrazený v krajském rozpočtu na letošní rok je v tomto případě 7 000 000 Kč. Žadatelé mohou čerpat peníze na osvětovou činnost a na technické a odborné zázemí pro jejich činnost. Jedná se například o výukové programy zaměřené na ekologii nebo na naučné materiály, podpořeny mohou být také pobyty v naučných střediscích ekologické výchovy, odborné exkurze nebo realizace nových a obnova stávajících naučných stezek.  Žádosti se podávají prostřednictvím centrální internetové aplikace rovněž od 11. 1. 2023 od 9 hodin do 26. ledna 2023 do 14 hodin. Podrobnosti o programu naleznou zájemci zde.

Kromě dvou fondů zaměřených na životní prostředí se ode dneška otevírá také dalších pět fondů Středočeského kraje. Týkají se podpory dobrovolných hasičů a složek IZS, prevence, oblasti sportu a volného času, sociální oblasti a zdravotnictví. Přehled všech fondů Středočeského kraje zájemci naleznou na tomto odkazu.

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Spolu s prezidentskými volbami proběhlo v největším středočeském městě referendum, ve kterém občané rozhodovali o zákazu heren a hazardu. Za vyvoláním referenda stojí petice iniciativy Kladno bez hazardu, kterou podepsalo 5 336 občanů. Radnice v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) od počátku proti referendu otevřeně vystupovala. Podle senátorky Adély Šípové, do jejíhož obvodu spadá i Kladno, město dostatečně nezajistilo, aby referendum proběhlo podle zákona, a rozhodla se proto město žalovat.

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.