Jana Skopalíková: Kvalitu ovzduší v Rakovníku bude celý příští rok sledovat monitorovací zařízení

Kvalitu ovzduší v Rakovníku bude celý příští rok sledovat monitorovací zařízení. Půjde o páté město v regionu, kam Středočeský kraj měřící stanici umístí.

Ve Středočeském kraji je stále celá řada lokalit, kde neprobíhá měření ovzduší a údaje jsou nahrazovány pouze modelovými daty. Z tohoto důvodu se rada kraje rozhodla v srpnu 2017 schválit projektový záměr a podat žádost o finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí v rámci výzvy na akci „Pořízení mobilního monitorovacího zařízení na měření kvality ovzduší ve Středočeském kraji.“ Podmínkou pro přidělení dotace bylo, že bude stanice monitorovat kvalitu ovzduší v dané lokalitě minimálně jeden rok a bude zajištěna garance předávání naměřených dat do Informačního systému kvality ovzduší, který je provozovaný Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).

„Místa pro měření jsou vybírána po konzultaci s ČHMÚ především s ohledem na oblasti s překročenými imisními limity. Jako první lokalita se zhoršenou kvalitou ovzduší, kde bylo měřící zařízení umístěno, bylo vybráno v roce 2019 město Čelákovice. V roce 2020 probíhalo měření v obci Úžice u Kralup nad Vltavou, v roce 2021 v Nymburce, v letošním roce v Pečkách. Na základě požadavku města Rakovník a s přihlédnutím ke skutečnosti, že se v této oblasti nachází minimum stanic imisního monitoringu, byla pro rok 2023 schválena lokalita města Rakovník,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).

Ve spolupráci s městem Rakovník a ČHMÚ byl vybrán pozemek, kde bude stanice provozována – jde o budovu města u nádraží, ve které je umístěn odbor dopravy. Město Rakovník tuto část pozemku poskytne bezplatně a zajistí přívod a dodávky elektrické energie na provoz z vlastních prostředků. Uzavření smlouvy o výpůjčce pozemku dnes schválila krajská rada.

Analýzy z odebraných vzorků jsou prováděny v akreditovaných laboratořích a jejich předmětem a výstupem jsou informace o koncentracích polétavého prachu (PM10) a benzo(a)pyrenu v nich obsaženém. Provoz stanice a analýza vzorků jsou hrazeny z prostředků kraje v částce 270 000 korun ročně.

„Provozem imisního monitoringu je ze zákona o ochraně ovzduší pověřeno Ministerstvo životního prostředí, potažmo ČHMÚ, ale s ohledem na nerovnoměrné rozložení zdrojů emisí, rozmanitému reliéfu kraje a především omezenému počtu měřících lokalit, kdy je prostorová interpretace dat pak zatížena nejistotami, podporuje Středočeský kraj formou dotační politiky imisní monitoring v dalších oblastech Středočeského kraje, kde je nejvyšší koncentrace znečišťujících látek v ovzduší, a to na stanici IM Mladá Boleslav, Beroun a Kladno Stehelčeves, Kladno Vrapice a Kladno-Buštěhrad. Středočeský kraj se tak pro své obyvatele více angažuje v oblasti ochrany venkovního ovzduší a zvyšuje množství informací o znečištění pro přesnější tvorbu imisních map v informačním systému kvality ovzduší Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ),“ dodala radní.

Sněmovnou prošel návrh, který posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. Piráti tzv. malou novelu dlouhodobě prosazovali

Prošla tzv. malá novela sociálních služeb. Návrh, který spolupředložili Piráti, posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. To znamená jednak péči, kterou nabízí hospice, zlepšení možností pro lidi, kteří o své blízké pečují sami, nebo zavádění center pro osoby závislé na návykových látkách, která by pomáhala lidem překonat závislost a zařadit se zpět do běžného života. Sociální služby tak budou dostupnější pro co nejvíce lidí.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Krajští radní schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.