Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

22. dubna 2024
„Navštivte pět ekocenter Středočeského kraje a alespoň jedno na území hlavního města Prahy a sestavte si celou puzzle skládačku. Střediska ekologické výchovy nabízí řadu zábavných akcí či aktivit a v rámci většiny středočeských si také můžete prohlédnout záchranou stanici pro zraněné živočichy. Nenechte si ujít ani výstavy v Domě Natura či Vodní dům Hulice,“ zve k zapojení Jana Skopalíková - radní pro životní prostředí a zemědělství

Jednotlivé dílky skládačky – puzzle jsou vyrobené z dřevěné bukové překližky, na zadní straně jsou opatřeny magnetem.

Ve Středočeském kraji jsou zapojena všechna krajská střediska ekologické výchovy Středočeského kraje – Ekocentrum Huslík, Ochrana Fauny - Hrachov, Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna, Ekologické centrum Orlov, Podblanické ekocentrum Vlašim a Vodní dům Hulice.

Na území hlavního města Prahy jsou zapojeny následující organizace – Lesy hl. m. Prahy ( Ekocentrum Prales a Zookoutek Malá Chuchle), Dům ochránců přírody v Praze, Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy, Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr a Centrum popularizace ochrany přírody U studánky poznání.

„Všechna pražská místa zapojena do hry sama o sobě stojí za navštívení. Toulcův dvůr loni vyhrál dvě prestižní ceny Adapterra awards, Zookoutek Malá Chuchle se postupně modernizuje. Většina z nich je navíc dostupná MHD. Doufám, že návštěvnická hra ještě více prohloubí zájem obyvatel, a především dětí o ekologii a budou se jí věnovat i nadále,“ říká Jana Komrsková - náměstkyně pro životní prostředí.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.