Zapojíme veřejnost do strategického plánování v kultuře

Středočeský kraj zadal tvorbu zásadního dokumentu potřebného pro strategické plánování v oblasti kultury, kulturního dědictví a kulturně kreativních odvětví. Prostor dostanou místní samosprávy, komunity i další aktéři. Do tvorby se zapojí i předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Lucie Cirkva Chocholová.

Povinností krajů je péče o kulturní dědictví včetně jeho rozvoje a dostupnost kultury v obcích. K naplnění této povinnosti má kraj tři hlavní nástroje: příspěvkové organizace, finance a strategické dokumenty. Strategie v oblasti kultury, kulturního dědictví a kulturně kreativních odvětví, která umí definovat příležitosti a konkrétní cíle ve Středočeském kraji dosud chyběla. Přitom je základním nástrojem, který může pomoci k rozvoji kraje a smysluplnému přerozdělování finančních prostředků.

Pro zajištění efektivity by měla být všeobecná shoda napříč celým územím kraje. Toho chce kraj docílit výraznou participací všech dotčených aktérů při tvorbě strategie. Tento přístup doporučují i mnozí odborníci a pozitivní zkušenost mají i jiné kraje, například Královéhradecký.

„Participativní přístup při tvorbě strategie je pro mě zásadní. Nebudeme rozhodovat o rozvoji kultury na území největšího kraje takzvaně od stolu, ale v souladu se skutečnými potřebami jednotlivých regionů a hlavně aktérů, kteří poskytují občanům kulturní služby,“ vítá přístup Lucie Cirkva Chocholová, předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch.

Z hlediska řízení celého procesu a zpracování výstupů se jedná o náročný a komplexní úkol. Na základě veřejného výběrového řízení se zpracovatelem celého strategického dokumentu na roky 2024 až 2030 stala společnost ONplan lab, která má již s podobnými realizacemi zkušenosti.

Na tvorbě dokumentu se bude aktivně podílet pracovní skupina tvořená osmdesáti odborníky z různých oblastí kultury. Jsou zde zastoupení reprezentanti obcí, příspěvkových organizací kraje, knihoven, základních uměleckých škol, zástupci muzeí zřizovaných státem, lidé věnující se nehmotnému kulturnímu dědictví, aktéři se zkušeností se správou památkových objektů, zástupci muzeí a galerií zřizovaných městy, ale také těch nezřizovaných - soukromých, provozovatelé kulturních domů, divadel, zástupci amatérských divadelních souborů, provozovatelé kin, pořadatelé kulturních akcí, zástupci neziskovek a komunitních center, zástupci nezávislé a alternativní scény, církve, reprezentanti architektury, ale také aktéři s přesahem do kulturních a kreativních odvětví nebo cestovního ruchu.

Výstupy této pracovní skupiny budou podrobeny konzultacím, které budou přístupného pro kohokoliv z řad veřejnosti na workshopech v regionech – zejména v okresních městech.

Dále budou také probíhat dotazníková šetření s obcemi a rozhovory s dalšími aktéry. Pro takto významný strategický dokument bude zásadní vytvoření akčního plánu s popisem aktivit a pravidelný monitoring jeho plnění.

Výsledná strategie by měla být hotová do 29. března 2024.

Sněmovnou prošel revoluční zákon o psychomodulačních látkách, který spolupředložili Piráti. Ochrání děti, mladistvé i zranitelné

Poslanci a poslankyně dnes ve třetím čtení schválili zákon o psychomodulačních látkách. Jde o zcela průlomový a unikátní přístup k návykovým látkám v rámci celé EU. Zákon omezí neregulovaný obchod a zneužívání psychomodulačních látek a dospělým lidem umožní některé látky typu kratom či konopné produkty užívat bezpečně a zodpovědně. Zákon totiž zavádí novou definici a pravidla, za kterých je možné nakládat s psychomodulačními látkami, používat je ve výzkumu, výrobě, dovážet je, distribuovat a uvádět na trh. Přijatý návrh také zpřesňuje kompetence úřadů a velmi přísně reguluje online prodej. Díky tomu bude zákon jako celek schopen ještě lépe reagovat na rostoucí potřebu regulace nových psychoaktivních látek, které mohou mít významný dopad na veřejné zdraví. Tento komplexní návrh, který dnes schválila Sněmovna, předložili představitelé většiny parlamentních stran včetně Pirátů.

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.