Vyjádření zastupitelského klubu k optimalizaci gymnázií v Příbrami

29. března 2021
Vyjádření zastupitelského klubu k optimalizaci gymnázií v Příbrami

Na základě analýz krajského expertního týmu, doporučení pirátského resortního týmu, ale také po diskuzi s radním pro oblast vzdělávání a sportu Mgr. Milanem Váchou jsme došli k závěrům, že nemůžeme navrženou optimalizaci gymnázií v Příbrami podpořit. Podporujeme svobodnou volbu při rozhodování se o studiu na střední škole. Klademe důraz na všeobecné vzdělávání a reflektujeme zájem o gymnaziální vzdělávání.

1. Podporujeme svobodnou volbu při rozhodování se o studiu na střední škole. Klademe důraz na všeobecné vzdělávání a reflektujeme zájem o gymnaziální vzdělávání.
  2. Optimalizace je zásadním a potřebným krokem ke kvalitnějšímu vzdělávání. Na Příbramsku vnímáme jako vhodnější oborovou optimalizaci středních škol.
  3. Podporujeme kvalitní odborné školství, kterého docílíme změnou oborů a podpořením investic do těchto škol.
  4. Domníváme se, že sloučením gymnázií v Příbrami se nezvýší kvalita ostatních škol v regionu. Podle podkladů zpracovaných našimi odborníky dojde k přesunu zájemců o gymnaziální vzdělávání do Prahy.
  5. Omezením gymnaziálních míst může dojít k rozevření sociálních nůžek ve vzdělávání. Studenti z ekonomicky silných rodin budou investovat do přípravy na přijímací zkoušky, aby ve ztížené soutěži o přijetí uspěli, nebo budou dojíždět za gymnaziálním vzděláváním do Prahy. Studenti z ekonomicky slabých poměrů budou nuceni na gymnaziální studium rezignovat.
  6. Úroveň vzdělání má přímý dopad na uplatnění na trhu práce. Dnes je na Příbramsku největší nezaměstnanost z celého Středočeského kraje.
  7. Nemáme informace o tom, že by se Gymnázium pod Svatou Horou v Příbrami výrazně vychýlilo v kvantitativních a kvalitativních ukazatelích z krajského průměru.

Stanovisko Krajského expertního týmu - Školství

Stanovisko republikového Resortního týmu - Školství

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.