Senátorka Adéla Šípová se svým investigativním týmem zmapovala hazard na Kladně – lidé na dávkách a v exekucích byli vpuštěni do heren

První figurantka jménem Gréta dočasně pobírá dávky v hmotné nouzi a dle zákona o hazardních hrách by neměla mít vůbec přístup do kasin. Gréta na automatech nehraje, nicméně souhlasila s tím, že sehraje roli figurantky. “Došla jsem do herny na Kladně. Paní ode mě vzala občanský průkaz, ani mě nezaregistrovala. Dala mi hned kartu a zašla jsem si zahrát automaty,” popsala svoji zkušenost Gréta. Nutno ovšem dodat, že některé herny Grétu dovnitř nevpustily.

Další figurant Honza čelí 18 exekucím a jedná se o bývalého gamblera. Pamatuje si dny, kdy v kasinech prohrál během jednoho večera celou výplatu. V Kladně měl do kasin zcela volný přístup. Stát totiž doposud nebyl schopen nebo ochoten propojit registr osob v exekucích s registrem vyloučených hráčů, kteří nemají mít do kasin přístup. Senátorka Adéla Šípová se proto obrátila na prezidenta exekutorské komory Jana Mlynarčíka, aby se co nejdřív zasadil o nápravu.

Investigativní tým Adély Šípové mapoval způsob registrace hráčů, počet registrovaných automatů anebo například živou hru, kterou kasina dle zákona musí provozovat jako hlavní činnost. Vypátral, že živá hra se v kasinu často fakticky neprovozuje a určité formy živé hry jsou připravené pouze pro účel kontroly ze strany Celní správy. Dokonce obsluha jednoho z kasin i samotní tamní hráči potvrdili, že ještě nikdy tam nikdo žádnou živou hru nehrál. Historicky poprvé si “kolo štěstí” zahrál až člen investigativnímu týmu Adély Šípové – Janusz Konieczny.

Tento investigativní tým provedl rovněž podrobnou datovou analýzu hazardu v Kladně a srovnal ji s ostatními městy Středočeského kraje. “V Kladně je nejvíce osob čelících exekucím v přepočtu na počet obyvatel ve srovnání s ostatními městy Středočeského kraje s více než 10 tisíci obyvateli. Zatímco v Kolíně, kde je nulová tolerance hazardu, klesl v roce 2022 počet osob s exekucemi oproti roku 2019 o 36,6 %, v Kladně to bylo jen o 13,6 %. Kladno se navíc drží v první desítce nejvíce hazardních měst Středočeského kraje a rovněž v první třetině měst s nejvyšší mírou kriminality mezi městy tohoto kraje,” uvádí analytička Adély Šípové – Zuzana Kolaříková.

“Tvrdý hazard je pro Kladno velkou zátěží, a proto je nutné se během prezidentských voleb zúčastnit referenda a hlasovat pro nulovou toleranci hazardu. Jako advokátka jsem se zabývala případy, kdy návyková hráčka na automatech následně začala krást, a i zástupci policie otevřeně potvrzují, že tvrdý hazard zvyšuje kriminalitu. Navíc poškozuje rovněž věřitele, kdy hráči nezřídka rezignují na legální práci a následně nejsou schopni čelit svým závazkům. Automaty přinášejí velkou zátěž pro společnost a hlavní argument měst, že z hazardu mají peníze, je zcela mylný. Původ těchto peněz je totiž zejména od osob, pro které hazard není zábavou, ale nouzí a závislostí. Gamblerství jde navíc často ruku v ruce s dalšími závislostmi, zejména alkoholismem,” komentuje senátorka zvolená za Kladno Adéla Šípová.

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Spolu s prezidentskými volbami proběhlo v největším středočeském městě referendum, ve kterém občané rozhodovali o zákazu heren a hazardu. Za vyvoláním referenda stojí petice iniciativy Kladno bez hazardu, kterou podepsalo 5 336 občanů. Radnice v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) od počátku proti referendu otevřeně vystupovala. Podle senátorky Adély Šípové, do jejíhož obvodu spadá i Kladno, město dostatečně nezajistilo, aby referendum proběhlo podle zákona, a rozhodla se proto město žalovat.

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.