Rozdali jsme přes 15 tisíc respirátorů!

Během letošního března jsme v rámci Středočeského kraje uspořádali sbírku na respirátory FFP-2 a nano roušky pro sociálně potřebné, kterým činilo finanční problém tuto ochrannou pomůcku pořídit. Důvodem bylo vládní nařízení, na jehož základě mají všichni lidé v ČR povinnost nosit nasazený respirátor v řadě uzavřených prostor (MHD, obchody, úřady atd.).

Proto se naše středočeské krajské sdružení rozhodlo uspořádat veřejnou sbírku na stránkách dary.pirati.cz, přes které jsme vybrali celkem 28 173 Kč.

> „Celkem jsme pro lidi získali více než 15 tisíc respirátorů, což já osobně považuji za super číslo. 7340 respirátorů jsme nakoupili za vybrané peníze a zbylých 8400 jsme dostali darem,“ uvádí koordinátorka sbírky Veronika Hažlinská.

Získali jsme respirátory v celkové hodnotě 140 000 Kč. Podařilo se to také díky darům od dodavatelské firmy a nízké ceně (9 Kč za jeden kus), kterou nám tato společnost nabídla.

> „Sbírku jsme ukončili k poslednímu březnu, běžela tedy jeden měsíc. Výdej respirátorů ale od některých místních sdružení běží doteď a pořád je rozdávají tam, kde jsou potřeba,“ říká Veronika Hažlinská.

Respirátory jsme po vlastní ose roznesli např. do farní nebo oblastní charity v Kolíně, Neratovicích, Kralupech nad Vltavou, Řevnici, Nymburku, Berouně či v Kutné Hoře. Mj. jsme pomohli také v Ústeckém kraji.

> „Mám radost z toho, že jsme úplnou náhodou narazili na poptávku na respirátory pro samoživitele do Teplic. Tak jsme jim obratem poslali 1000 kusů,“ doplňuje koordinátorka.

Projekt Respirátor byla společná iniciativa členů a registrovaných příznivců Středočeského kraje jejíž cílem byla distribuce certifikovaných respirátorů potřebným. Tento projekt byl organizován ve spolupráci s fundraisingovým týmem a mediálním odborem Pirátů Středočeského kraje.

Závěrečná zpráva projektu ResPirátor

O čem se mluví: Co je rozpočtové určení daní a jaké se plánují změny pro kraje

Rozpočtové určení daní, ministr Stanjura, RUD, Asociace krajů, strukturální deficit investic, opravy silnic, Ministerstvo pro místní rozvoj, nápor na střední školy, konsolidační balíček, Ministerstvo financí, náměstek Hřib,... V debatě o tom, jak mají být financovány kraje České republiky, zní z médií mnoho jmen, pojmů a zkratek. V těch není snadné se vyznat. Pokusíme se proto přiblížit, co to onen “RUD”, tedy rozpočtové určení daní, je a jak souvisí se všemi těmi jmény, pojmy a problémy.

Krajské zastupitelstvo schválilo dotace v oblasti kultury

Zastupitelstvo Středočeského kraje na svém únorovém jednání schválilo dotace na podporu kultury podle transparentních kritérií, které prosadila naše kandidátka na hejtmanku Lucie Cirkva Chocholová, která v současné době vykonává funkci předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch. V letošním roce jsme v oblasti kultury podpořili 126 projektů mezi které bylo rozděleno 12 milionů Kč.