Polabské muzeum rámci veletrhu Sběratel představilo pamětní bankovku ke 110. výročí narození Bohumila Hrabala

Chata v Kersku, na které pobýval slavný spisovatel Bohumil Hrabal, se po dokončení rekonstrukce v květnu otevře veřejnosti. Letos od jeho narození uběhne 110 let. Legendární chatě se navrátí původní podoba odpovídající tomu, jako když v chatě žil samotný Hrabal. Expozice tedy zavede zájemce na návštěvu k Hrabalovi domů a navodí atmosféru, jako kdyby si spisovatel zrovna „odběhl pryč.“ Rezervace prohlídek budou možné již od 28. března 2024 na stránkách Polabského muzea, které Hrabalovu chatu spravuje. Polabské muzeum do expozice stále hledá další drobné zařízení jako jsou plakáty, tašky, zápisníky či obrazy. Mezi hledanými věcmi je také větší nábytek jako kuchyňská sestava v krémové barvě, bílá komoda na nádobí či světlá tapeta použitá na stropě v prvním patře. V případě, že se předměty nepodaří najít, budou vyrobeny na míru tak, aby odpovídaly interiéru zachycenému na fotografiích. U hledaných předmětů je preferováno, aby byly opotřebené, měly viditelné stopy používání či vykazovaly deficit či známky po opravách. Aktualizovaný seznam hledaných předmětů najdete na webu muzea.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.