Piráti nebudou chybět v pracovních skupinách Výboru pro digitalizaci a chytrý kraj

Druhé jednání výboru pro digitalizaci a chytrý kraj, kde mají Piráti zastoupení v podobě místopředsedy Tomáše Zmuda a členů Jana Korbela a Jana Prokopa zasedal v úterý 12. ledna 2021.

Na minulém jednání Výboru byly zřízeny tři pracovní skupiny, na tom druhém proběhla nominace vedoucích a členů. Za Piráty v pracovní skupině Středočeský platební portál zasedne Jan Korbel, odborník na kyberbezpečnost, počítačový expert, uživatel a propagátor svobodného software.

Členem pracovní skupiny „Digitální technická mapa“ byla nominována Bára Soukupová, analytička pro oblast e-governmentu. V minulosti působila na Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, kde pomáhala mimo jiné s analýzou prostorových dat při tvorbě Metropolitního plánu.

Ve třetí skupině Digitální infrastruktura zasedne Tomáš Zmuda, místopředseda Výboru, který byl nicméně nominován za Výbor pro regionální rozvoj.

„Věřím, že pirátské zastoupení ve všech pracovních skupinách bude přínosné a odborníci využijí své znalosti k dalšímu rozvoji a digitalizaci kraj“ říká Tomáš Zmuda, místopředseda Výboru.

Výbor dále odsouhlasil plán práce pro rok 2021, který koresponduje s koaličním programovým prohlášením. Některé body z programu bude možné realizovat poměrně rychle, protože se jedná například o úpravu zveřejňovaných materiálů. Ale například na nových webových stránkách kraje se bude pracovat celý rok, jedná se o obsáhlý systém, který si vyžaduje důkladnou přípravu.

Nové oddělení digitalizace na krajském úřadě.

V lednu bude Radě kraje předložena změna organizační struktury včetně návrhu na vznik nového oddělení digitalizace, které bude mít na starosti právě přípravu a plnění jednotlivých programových bodů a bude úzce spolupracovat s týmem na odboru informatiky. Do konce ledna by mělo být vyhlášeno výběrové řízení na vedoucího nově zřizovaného oddělení.