Otevřený kraj! Se spuštěním nového webu bude Středočeský kraj ještě transparentnější

“Na maximální otevřenosti Piráti zakládají svou politiku. Když je ale veřejná informace špatně dohledatelná, není to úplně ono. Nový web přiblíží práci kraje a jeho radních intuitivně. Publikování veškerých materiálů, které krajská rada projednává na svých pravidelných zasedání je v porovnání s ostatními kraji ojedinělý krok. Posouvá nás blíž k ještě větší kontrole a zapojení veřejnosti,” říká Tomáš Zmuda, uvolněný zastupitel Středočeského kraje a místopředseda výboru pro digitalizaci a chytrý kraj.

Zveřejňování materiálů umožní právě chystané nové webové řešení, které technicky přinese vyšší mírou modifikací. Ke zvyšování transparentnosti kraje dochází kontinuálně od roku 2020, kdy se jeho vedení ujala současná krajská koalice. Od té doby například zveřejňuje veškeré smlouvy nad 10 000 Kč, publikuje platy vedoucích pracovníků úřadu a současně veškeré uzavřené dohody o provedení práce (DPP) nebo činnosti (DPČ). V neposlední řadě kraj zajišťuje živý přenos ze všech jednání krajského zastupitelstva a v brzké době plánuje zveřejňovat otevřená data na platformě Golemio.

Nový krajský web, jehož představení je plánováno v průběhu února, poběží na platformě Liferay 7.3. Jeho podoba je inspirována standardizovanou vládní předlohou dle design systému Gov.cz, který původně vychází ze základních principů vládních webů Velké Británie. Kromě nových funkcionalit přinese zásadně přívětivější uživatelské prostředí, zejména pro vyhledávání. Tomu pomůže i štítkování článků díky kterému naleznou občané požadované informace rychleji.

“Celému novému webu předcházela důkladná obsahová analýza od společnosti Optimify s.r.o. Díky ní přesně víme, jaké stránky zajímají jednotlivé skupiny návštěvníků a že velmi často využívají vyhledávání, které ale není na stávajícím webu příliš funkční. Hloubkové rozhovory se zástupci jednotlivých odborů úřadu odhalily způsob používání webu a informace, které se zveřejňovat musí, a naopak které jako duplikáty různých nařízení a zákonů ne. Došlo také k návrhu nové struktury menu a tzv. tree testing, kde vybraní referenční uživatelé testovali, jak je nové menu funkční při vyhledání konkrétní informace v porovnání se stávajícím webem. Vzhledem tomu, že jsme se rozhodli nevytvářet nový design na míru, jsme ušetřili statisíce korun a zároveň se přiblížíme jednotnému designu webů veřejné správy. Další novinkou je, že web bude na nové doméně stredoceskykraj.cz,” doplňuje Tomáš Zmuda.

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Spolu s prezidentskými volbami proběhlo v největším středočeském městě referendum, ve kterém občané rozhodovali o zákazu heren a hazardu. Za vyvoláním referenda stojí petice iniciativy Kladno bez hazardu, kterou podepsalo 5 336 občanů. Radnice v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) od počátku proti referendu otevřeně vystupovala. Podle senátorky Adély Šípové, do jejíhož obvodu spadá i Kladno, město dostatečně nezajistilo, aby referendum proběhlo podle zákona, a rozhodla se proto město žalovat.

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.