Tomáš Zmuda: Otevřený kraj! Se spuštěním nového webu bude Středočeský kraj ještě transparentnější

Středočeský kraj brzy spustí novou verzi svého webu. Nabídne příjemnější uživatelské prostředí, nové funkce i bližší informace o fungování krajské rady. Nad rámec zákona se počítá například se zveřejňováním všech materiálů, které rada na svých pravidelných týdenních jednáních projedná. Nejen středočeši tak budou mít ještě větší přehled o čem se aktuálně na kraji jedná a rozhoduje. Nová podoba webu by měla fungovat již průběhu letošního února.

“Na maximální otevřenosti Piráti zakládají svou politiku. Když je ale veřejná informace špatně dohledatelná, není to úplně ono. Nový web přiblíží práci kraje a jeho radních intuitivně. Publikování veškerých materiálů, které krajská rada projednává na svých pravidelných zasedání je v porovnání s ostatními kraji ojedinělý krok. Posouvá nás blíž k ještě větší kontrole a zapojení veřejnosti,” říká Tomáš Zmuda, uvolněný zastupitel Středočeského kraje a místopředseda výboru pro digitalizaci a chytrý kraj.

Zveřejňování materiálů umožní právě chystané nové webové řešení, které technicky přinese vyšší mírou modifikací. Ke zvyšování transparentnosti kraje dochází kontinuálně od roku 2020, kdy se jeho vedení ujala současná krajská koalice. Od té doby například zveřejňuje veškeré smlouvy nad 10 000 Kč, publikuje platy vedoucích pracovníků úřadu a současně veškeré uzavřené dohody o provedení práce (DPP) nebo činnosti (DPČ). V neposlední řadě kraj zajišťuje živý přenos ze všech jednání krajského zastupitelstva a v brzké době plánuje zveřejňovat otevřená data na platformě Golemio.

Nový krajský web, jehož představení je plánováno v průběhu února, poběží na platformě Liferay 7.3. Jeho podoba je inspirována standardizovanou vládní předlohou dle design systému Gov.cz, který původně vychází ze základních principů vládních webů Velké Británie. Kromě nových funkcionalit přinese zásadně přívětivější uživatelské prostředí, zejména pro vyhledávání. Tomu pomůže i štítkování článků díky kterému naleznou občané požadované informace rychleji.

“Celému novému webu předcházela důkladná obsahová analýza od společnosti Optimify s.r.o. Díky ní přesně víme, jaké stránky zajímají jednotlivé skupiny návštěvníků a že velmi často využívají vyhledávání, které ale není na stávajícím webu příliš funkční. Hloubkové rozhovory se zástupci jednotlivých odborů úřadu odhalily způsob používání webu a informace, které se zveřejňovat musí, a naopak které jako duplikáty různých nařízení a zákonů ne. Došlo také k návrhu nové struktury menu a tzv. tree testing, kde vybraní referenční uživatelé testovali, jak je nové menu funkční při vyhledání konkrétní informace v porovnání se stávajícím webem. Vzhledem tomu, že jsme se rozhodli nevytvářet nový design na míru, jsme ušetřili statisíce korun a zároveň se přiblížíme jednotnému designu webů veřejné správy. Další novinkou je, že web bude na nové doméně stredoceskykraj.cz,” doplňuje Tomáš Zmuda.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.