Jana Skopalíková: Obec Sokoleč získá podporu na péči o vysazené stromy

Středočeský kraj finančně podporuje obce v péči o nově vysazené stromy. Na každý strom, který byl pořízen za peníze z národních zdrojů, mohou získat dar 1 500 korun.  Radní na svém zasedání schválili žádost obce Sokoleč.

Radní schválili žádost obce Sokoleč na Nymbursku, která získá celkem 52 500 korun na údržbu 35 stromů. „ Pokud města a obce vysázely stromy z národních zdrojů, mohou u nás žádat o dar na následnou péči. Jde například o výchovný řez, pravidelnou zálivku nebo opravy či výměny kůlů, kotvení a podobně,“ vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Prostředky pro Sokoleč jsou čerpány dle Pravidel 2022 pro poskytování darů obcím z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeského Fond na podporu výsadby stromů. V současnosti mohou obce žádat v souladu s Pravidly 2023 na následnou péči o částku 1 500 korun na jeden vysazený strom z Fondu životního prostředí a zemědělství v rámci tematického zadání Výsadba stromů.  V rozpočtu kraje na letošní rok je na tento program vyčleněno 2 miliony korun. Cílem programu je přispět ke zlepšení životního prostředí v obcích a jejich okolí. Žádosti o dar v rámci Programu 2023 a schválených pravidel lze posílat až do konce letošního roku, respektive do vyčerpání fondu.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.