Kraj přispěje na nový přivaděč pitné vody na Úvalsku

Středočeský kraj poskytne svazku obcí „Úvalsko“ dotaci 9 836 000 Kč na výstavbu vodovodního přiváděcího řadu DN 300 Jirny – PČS Fibichova. Jedná se o změnu technického řešení zásobování obyvatel pitnou vodou napojených na Úvalský vodovod, jelikož současný technický stav potrubí je nevyhovující a v případě poruchy na stávajícím vodovodním řadu by byla celá oblast bez pitné vody. Nově budovaná vodovodní síť bude o délce přesahující 6 km. Krajská rada s poskytnutím dotace souhlasila a doporučila ji ke schválení zastupitelstvem.

„Beze změny technického řešení vodovodního přivaděče by nebylo možné navýšit kapacitu odběrných míst, což je potřebné i vzhledem k tomu, že se počet obyvatel v okrese Praha-Východ neustále zvyšuje. Díky modernizaci síť obslouží více odběratelů, a to i ty mimo původní oblast. Celkové náklady na realizaci akce téměř 100 milionů korun,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Kraj na obnovu přivaděče přispěje v souladu s loňským rozhodnutím Rady kraje o spolufinancování „Konkrétních opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody ve Středočeském kraji“ ve výši 10 % z rozpočtu kraje, maximálně však do 10 mil. Kč na jeden projekt.

Jedním z „Konkrétních opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody ve Středočeském kraji“ je i akce „Posílení zásobování pitnou vodou oblasti Škvorecka“, jejímž dílčím projektem je Vodovodní přivaděč Jirny – PČS Fibichova. Současně Svazku obcí „Úvalsko“ bude na záměr poskytnuta dotace z programu Ministerstva zemědělství „Podpora opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody“ ve výši 68,9 milionů korun.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.