Kraj dá více peněz stanicím pro handicapované živočichy

Středočeský kraj navýší příspěvky na péči o volně žijící zraněné živočichy na území Středočeského kraje. Péči bude pro příštích 6 let zajišťovat šest záchranných stanic. Celková částka, kterou kraj ze svého rozpočtu vydá, překračuje 20 milionů korun. Nové smlouvy, které dnes schválili radní, zohledňují aktuální náklady na péči a provoz těchto zařízení.

„Smlouvy, na základě kterých se záchranné stanice o zvířata staraly, byly uzavřené v roce 2004. Peníze tak logicky nemohou stačit na pokrytí současných nákladů. Proto jsme se rozhodli smlouvy vypovědět a vypsat veřejnou zakázku na péči o zraněné volné žijící živočichy na území kraje. V rámci původního plnění se finance vyplácely pěti záchranným stanicím dle smlouvy ve výši 2 004 000 korun ročně. V rámci nového finančního plnění budeme vyplácet šesti záchranným stanicím celkem 3 484 000 korun ročně. Nově přibyla stanice ZO ČSOP Velký Chlumec,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Nově jsou smlouvy podepsané na 6 let (2023-2029). Soutěžilo se každé ORP ve Středočeském kraji zvlášť. Službu bude podle smlouvy poskytovat 6 záchranných stanic. Poskytovatel musí zajistit například dosažitelnost pracovníků v době od 6:00 do 22:00 hodin každý den včetně víkendů a státních svátků, výjezdové služby do smluvených ORP pro zraněné živočichy, odbornou následnou péči o přijaté živočichy a podobně.

Středočeské záchranné stanice se každoročně postarají o tisíce živočichů. Jsou mezi nimi například ježci, netopýři, poštolky, ale i veverky a mnoho dalších druhů. Někteří živočichové bývají po zotavení vypuštěni zpět do volné přírody, někteří zůstávají ve stanici nebo jsou předání novému majiteli nebo instituci, kde o zvíře pečují. Malé procento jedinců se do péče dostane v tak kritickém stavu, že musí být utraceno.

Záchranné stanice ve Středočeském kraji a jejich okruh působnosti:

ZO ČSOP Vlašim:

ü Příbram

ü Sedlčany

ü Votice

Vpluli jsme do horké fáze eurokampaně: představili program, priority pro mladé a ve speciální Pinkáře vyrážíme na kontaktní tour

S heslem „Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe“ cílíme na silnou konkurenceschopnou Evropu a prosperující Česko bez korupce i nesmyslných dotací oligarchům, kde se dbá na kvalitu života každého člověka bez rozdílu. Nabízíme garanci bezpečí a zahraniční politiky s rovnou páteří. Představujeme také priority pro mladé: usilujeme o špičkové vzdělávání, podporu talentů i větší dostupnost zahraničního studia. Klademe důraz na udržitelnou budoucnost, tedy snižování dopadů klimatické krize. Rovněž na zlepšení péče o duševní zdraví, rovné podmínky pro ženy a muže, ochranu zranitelných skupin a boj proti sexualizovanému a domácímu násilí. Proto spouštíme petici za přijetí Úmluvy o prevenci a potírání násilí. Dneškem také zahajujeme kontaktní tour „S Piráty se bavíš“, na kterou vyjedeme mimo jiné speciální Pinkárou.

V kraji hrozí dle ČHMÚ nebezpečí vzniku požárů. Kraj byl povinen nařídit zvýšená bezpečnostní opatření. „Pálení čarodějnic“ lze za určitých podmínek uskutečnit

Středočeský kraj byl povinen aktivovat v souvislosti s varováním Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) opatření dle „Nařízení k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru“. Od půlnoci z pondělí na úterý, tedy od 30. 4. 0:00 hodin je tak zakázáno používat pyrotechniku nebo rozdělávat ohně na volných prostranstvích na rizikových místech.