Konec hazardu na Kladně? Občané rozhodnou již tento pátek a sobotu v referendu

V případě, že zvítězí odpověď ANO a hlasování se zúčastní alespoň 35 % voličů, bude výsledek pro město závazný.

📩 Proto si nezapomeňte ve volebních místnostech vzít hlasovací lístky a hlasovat i v referendu.❗

Hazard a herny jsou na Kladně vleklé téma o které se vede přetahovaná už několikáté volební období. V minulosti byly “herny” několikrát zakázány a opět povoleny. Naposledy v roce 2020 po návratu současného primátora do vedení města.

Hazard je složité téma a současně velkým problémem Kladna, kdy na město dopadá celá řada jeho negativních důsledků jako je bezdomovectví, dluhy a exekuce, kriminalita, nepořádek, které následně stojí město nemalé peníze na jejich odstraňování. Současně tu zcela chybí účinný systém preventivních opatření a město se tomuto dostatečně nevěnuje.

Konečně se tak k tématu mohou vyjádřit občané přímo a definitivně tak jednou pro vždy rozhodnout, jak dál.

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Spolu s prezidentskými volbami proběhlo v největším středočeském městě referendum, ve kterém občané rozhodovali o zákazu heren a hazardu. Za vyvoláním referenda stojí petice iniciativy Kladno bez hazardu, kterou podepsalo 5 336 občanů. Radnice v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) od počátku proti referendu otevřeně vystupovala. Podle senátorky Adély Šípové, do jejíhož obvodu spadá i Kladno, město dostatečně nezajistilo, aby referendum proběhlo podle zákona, a rozhodla se proto město žalovat.

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.