Jana Skopalíková: Středočeský kraj připravuje uzavření memoranda v souvislosti s přípravou stavby přivaděče vody v koridoru dálnice D3

Středočeský kraj připravuje uzavření dalšího memoranda v souvislosti s přípravou stavby přivaděče vody v koridoru dálnice D3. Jde o stavbu vodárenské soustavy zajišťující zásobování vodou pro potřeby objektů dálnice D3 a přilehlých měst a obcí. Součástí stavby je cca 64,5 km vodovodních řadů včetně 4 vodojemů a 4 čerpacích stanic. Radní dnes návrh memoranda projednali a doporučili zastupitelstvu jeho schválení.

„Navrhovaná stavba pomůže zajistit dostupnost pitné vody pro část obyvatel Středočeského kraje, což je samozřejmě v současné době, kdy každoročně řešíme problémy se suchem a nedostatkem vody, velmi významné. Podpisem memoranda se zavážeme k tomu, že budeme i nadále podporovat projektovou a inženýrskou přípravu vyvolané investice, která souvisí s přivaděčem v koridoru dálnice D3,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Středočeský kraj se podílí na přípravě a realizaci vodovodního přivaděče vedeného v souběhu s budoucí dálnicí D3 na území Středočeského kraje, který propojí stávající vodárenské soustavy skupinového vodovodu Javorník – Benešov a Posázavského skupinového vodovodu napojeného na vodárenský systém Želivka. Zdrojem pitné vody pro tyto skupinové vodovody je štolový přivaděč Želivka, který je ve vlastnictví společnosti VODA Želivka, a.s. Středočeský kraj zajišťuje zpracování projektové dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby Vodovodního přivaděče v koridoru dálnice D3, včetně související investorské přípravy.

Předmětem nově navrhovaného Memoranda o společném zájmu a postupu mezi Středočeským krajem, společností VODA Želivka, a.s. a vlastníky skupinových vodovodů, které provozně souvisí s připravovaným vodovodním přivaděčem, je i dohoda, že Středočeský kraj zajistí zpracování projektové dokumentace vodovodního přivaděče D3 do fáze stavebního povolení a projektovou a inženýrskou přípravu vyvolaných investic na skupinových vodovodech do fáze stavebního povolení.

Středočeský kraj bude projektové a inženýrské přípravy staveb v celkové hodnotě cca 55,4 mil. Kč financovat ze svého rozpočtu v letech 2023 až 2029.

Piráti řekli na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách. Na zacházení se zvířaty budou dohlížet kamery

Vláda dnes schválila novelu zákona o veterinární péči. Jednou z novinek je povinné vybavení jatek kamerovými systémy pro sledování zacházení se zvířaty. O úpravě zákona jednala vláda v reakci na opakované záběry z jatek, na kterých bylo zachyceno týrání zvířat. Piráti na vládě prosazovali, aby se dohled kamer vztahoval i na další prostory jatek, kde dochází k manipulaci se zvířaty, tedy nejen vykládku zvířat a jejich přehánění, jak navrhlo Ministerstvo zemědělství. Rovněž prosazovali, aby se ustanovení vztahovalo i na porážku drůbeže a králíků. Koaliční partneři ale tyto návrhy na vládě těsnou většinou odmítli.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a dalších prvků kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Zastupitelé schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.

Sněmovnou prošel revoluční zákon o psychomodulačních látkách, který spolupředložili Piráti. Ochrání děti, mladistvé i zranitelné

Poslanci a poslankyně dnes ve třetím čtení schválili zákon o psychomodulačních látkách. Jde o zcela průlomový a unikátní přístup k návykovým látkám v rámci celé EU. Zákon omezí neregulovaný obchod a zneužívání psychomodulačních látek a dospělým lidem umožní některé látky typu kratom či konopné produkty užívat bezpečně a zodpovědně. Zákon totiž zavádí novou definici a pravidla, za kterých je možné nakládat s psychomodulačními látkami, používat je ve výzkumu, výrobě, dovážet je, distribuovat a uvádět na trh. Přijatý návrh také zpřesňuje kompetence úřadů a velmi přísně reguluje online prodej. Díky tomu bude zákon jako celek schopen ještě lépe reagovat na rostoucí potřebu regulace nových psychoaktivních látek, které mohou mít významný dopad na veřejné zdraví. Tento komplexní návrh, který dnes schválila Sněmovna, předložili představitelé většiny parlamentních stran včetně Pirátů.