Jana Skopalíková: Nová úpravna vody umožní rozšiřování vodovodů na Rakovnicku!

Středočeský kraj chce podpořit další projekt na zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody. Tentokrát jde o oblast Rakovnicka. O dotaci ve výši 1 milion korun na projekt „Úpravna vody Antonín v Rakovníku a připojení vrtů u Lišanského potoka“ požádalo Vodohospodářské sdružení obcí Rakovnicka. Radní poskytnutí dotace podpořili, konečné slovo bude mít zastupitelstvo.

Celkové náklady na realizaci akce činí cca 16 600 000 Kč bez DPH pro Úpravnu vody Antonín a bezmála 5 000 000 Kč bez DPH pro připojení vrtů u Lišanského potoka. V současné době je skupinový vodovod zásobován pitnou vodou z jímacího území Rakovnického potoka. Jímací území Lišanského potoka je nevyužívané. Nové technologie v úpravně zajistí úpravu obsahu železa a manganu v surové vodě do limitní úrovně pro pitnou vodu. Stavba by měla být dokončena do května 2022.

> {% asset 'https://a.pirati.cz/stredocesky/img/posts/2022/2022-04-05-jana.jpg' alt='Jana Skopalíková' align='left' width='250px' style='margin: 0px 10px 0px 0px;' %} „Jde o projekt zařazený do Seznamu prioritních opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody ve Středočeském kraji. Realizací nové úpravny vody Antonín a připojením tří vrtů Jímacího území Lišanského potoka bude zajištěna možnost pro rozšiřování skupinových vodovodů v regionu Rakovnicka. Stávající Jímací území Rakovnického potoka začíná svojí vydatností reagovat na vlivy klimatických změn, dále v důsledku dlouhodobého vyřazení z provozu některých vrtů pro znečištění lokality je nutné pro nejbližší výhled posílit zdrojovou kapacitu pitné vody Rakovnicka. Středočeský kraj se letos v lednu zavázal k tomu, že bude konkrétní opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha finančně podporovat. Problematikou se dlouhodobě zabýváme a je pro nás prioritou,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí Jana Skopalíková.

Stávající prameniště Rakovnického potoka je zdrojem pitné vody pro město Rakovník a také pro 21 obcí či osad rakovnického regionu napojených skupinovými vodovody. Okolní obce a osady zaznamenávají pokles hladin ve svých lokálních zdrojích vody a dochází k nutnosti návozu pitné vody cisternami z Rakovníka do místních lokálních vodojemů. V současné době jsou místní lokální zdroje pitné vody ohrožovány nebo vyřazeny nestálou kvalitou, a hlavně nestálou vydatností surové vody. Příčinou je především klimatická změna a pokles srážek v regionu Rakovnicko. Posílení zdrojů pitné vody umožní také rozvoj průmyslu v městě Rakovník.

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje
16.06.2022

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje

Setkání starostů s vedením Středočeského kraje se dnes na Výstavišti v Lysé nad Labem zúčastnily zhruba tři stovky zástupců obcí. Šlo o poslední společné setkání před komunálními volbami, které se budou konat letos v září. Součástí akce byl i tradiční veletrh služeb, kde se starostky a starostové mohli zastavit u stánků krajských příspěvkových organizací, vybraných odborů Krajského úřadu a dalších hostů.

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!
01.06.2022

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!

V roce 2021 ve Středních Čechách vzrostl počet domácích i zahraničních hostů. Tuzemští návštěvníci tvořili 90 % klientely ubytovacích zařízení. Abychom mohli v tomto rostoucím trendu pokračovat i v příštích letech a cestovní ruch nepřinášel negativní dopady do života měst a obcí, je třeba podpořit infrastrukturu v této oblasti.Proto jsme z rozpočtu Středočeského kraje vyčlenili 20 milionů korun do Programu pro poskytování dotací na podporu rozvoje doprovodné infrastruktury. V roce 2022 mohou z tohoto programu žádat výhradně obce na podporu karavaningu, rekreační plavby, budování záchytných parkovišť včetně dopravního a orientačního značení a poprvé také i na pořízení projektové přípravy v souvislosti s projekty IROP II.