Jana Skopalíková: Na rekonstrukci klíčové vodovodní shybky na Mělnicku dáme 10 milionů!

Středočeský kraj chce poskytnout dotaci 10 milionů korun na rekonstrukci vodovodní přípojky v blízkosti obce Obříství. Ta je součástí páteřního řadu Hostín – Dolany, který je jedním ze základních prvků skupinového vodovodu KSKM (Kladno – Slaný – Kralupy – Mělník) a zásobuje vodou zhruba 200 000 obyvatel kraje.

{% asset 'https://a.pirati.cz/stredocesky/img/posts/2022/2022-01-20-SHYBKA.jpg' alt='DTM' %}

Skupinový vodovod propojuje klíčový zdroj této soustavy – prameniště Mělnická Vrutice, které je na pravém břehu Labe, se spotřebištěm na levém břehu Labe. Takzvaná shybka, tedy dvouramenné potrubí pod Labem, je v havarijním stavu. V případě poruchy této shybky by zkolabovalo zásobování oblastí Neratovice, Praha východ, Kralupy nad Vltavou, Slaný a Kladno. Stávající dvojitá shybka má již jedno rameno vyřazené z provozu a druhé je na konci technické životnosti.

> „Rekonstrukce vodovodní shybky u obce Obříství je pro tuto oblast Středočeského kraje naprosto klíčová, protože tento přívodní řad zásobuje vodou přes 200 000 obyvatel kraje. Rekonstrukce je jedním z konkrétních opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody ve Středočeském kraji, takže se na ni vztahuje usnesení rady ze začátku ledna letošního roku. To stanovilo, že kraj bude projekty na konkrétní opatření ke zmírnění dopadů sucha spolufinancovat deseti procenty, maximálně však částkou do 10 milionů korun,“ vysvětlila radní pro oblast životního prostředí Jana Skopalíková.

Radní dnes s poskytnutím dotace souhlasili a doporučili stejný krok i zastupitelstvu, které bude mít definitivní slovo. Rekonstrukce shybky přijde na téměř 119 milionů korun. Akciová společnost Vodárny Kladno – Mělník ji realizuje i s podporou od státu, když na ni získala dotaci 81 milionů korun. Rekonstrukce shybky spočívá v obnově přívodního řadu pod řekou Labe. Jedná se o dvě paralelně vedená potrubí. Hloubky startovacích a cílových jam pro razící štít dosahují 11 metrů.

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje
16.06.2022

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje

Setkání starostů s vedením Středočeského kraje se dnes na Výstavišti v Lysé nad Labem zúčastnily zhruba tři stovky zástupců obcí. Šlo o poslední společné setkání před komunálními volbami, které se budou konat letos v září. Součástí akce byl i tradiční veletrh služeb, kde se starostky a starostové mohli zastavit u stánků krajských příspěvkových organizací, vybraných odborů Krajského úřadu a dalších hostů.

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!
01.06.2022

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!

V roce 2021 ve Středních Čechách vzrostl počet domácích i zahraničních hostů. Tuzemští návštěvníci tvořili 90 % klientely ubytovacích zařízení. Abychom mohli v tomto rostoucím trendu pokračovat i v příštích letech a cestovní ruch nepřinášel negativní dopady do života měst a obcí, je třeba podpořit infrastrukturu v této oblasti.Proto jsme z rozpočtu Středočeského kraje vyčlenili 20 milionů korun do Programu pro poskytování dotací na podporu rozvoje doprovodné infrastruktury. V roce 2022 mohou z tohoto programu žádat výhradně obce na podporu karavaningu, rekreační plavby, budování záchytných parkovišť včetně dopravního a orientačního značení a poprvé také i na pořízení projektové přípravy v souvislosti s projekty IROP II.