Vyhlásili jsme sbírku na respirátory pro potřebné

2. března 2021
Vyhlásili jsme sbírku na respirátory pro potřebné

Od pondělí 1. března platí nové nařízení upravující povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest. Vláda zajistila distribuci chirurgických roušek na první dny, o distribuci respirátorů se zatím jen mluví, nikdo neví, kdy na ní dojde. Je ale mnoho lidí, kteří si už teď nemohou dovolit nákup ochranných pomůcek a nemůžou čekat několik týdnů na to, až jim respirátor přijde do schránky.

Do uzavřených prostor se teď osoba starší 15 let dostane pouze s respirátorem nebo nanorouškou. Pro děti ve věku 2-15 let pak platí povinnost nosit alespoň chirurgické roušky. Tyto ochranné pomůcky jsou však buď jednorázové, nebo s omezeným počtem použití. Oproti látkovým rouškám jsou tak mnohem větším zásahem do rodinného rozpočtu, který už má v současné situaci mnoho domácností napnutých k prasknutí.

Téměř před rokem jsme si po celé republice posílali látkové roušky, pojďme nyní rozdat respirátory. Přispějte na pořízení respirátoru, my se postaráme o to, aby se dostali k těm, co je potřebují.

Sbírku můžet podpořit na stánkách dary.pirati.cz.

Děkujeme za vaši podporu.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.

Na pořízení mobilních digitálních technologií pro znevýhodněné žáky dostanou školy téměř 83 milionů korun

Jde o další kolo projektu ministerstva školství, který se zaměřuje na prevenci před takzvanou digitální propastí. Cílem je přispět ke snížení nerovností mezi žáky v přístupu ke kvalitnímu vzdělání, které by byly způsobeny nedostatečným technickým vybavením. V současné době se bez nich v některých předmětech žáci takřka neobejdou, a ne vždycky je v možnostech rodiny, aby dětem takové vybavení pořídila. Do projektu se zapojily téměř všechny základní i střední školy ze Středočeského kraje.