Středočeští radní jednali o vzájemné spolupráci s Prahou, priority vidí v dopravě, digitalizaci a školství

11. prosince 2020

Radní Středočeského kraje a hlavního města Prahy se poprvé po krajských volbách „sešli“ na společném jednání, byť bylo jen videokonferenční. Hlavní město Praha a Středočeský kraj mají s ohledem na území, které je pod jejich správou, mnoho společného. Bez intenzivní spolupráce by například nebylo možné stavět silnice, zajišťovat hromadnou dopravu, digitalizovat, rozvíjet školství nebo zdravotnictví.

> „Středočeský kraj rychle zareagoval na naše pozvání ke společnému setkání a díky tomu jsme mohli navázat dialog nad klíčovými tématy do budoucna. Praha a Středočeský kraj jsou spojené nádoby, které společně musí spolupracovat hned v několika oblastech. Prioritami pro nás zůstává zejména doprava, zdravotnictví, digitalizace, školství a územní rozvoj. Příkladem dobré a přínosné spolupráce Prahy se Středočeským krajem je například web covid.praha.eu, který přináší informace o možnostech testování nejen na území hlavního města, ale i Středočeského kraje, a napomohl k rovnoměrnému rozprostření zájemců mezi volná odběrová místa,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

> „Můžeme využít know-how, které Praha má, a dále učit středočeské obce spolupracovat s developery tak, aby se developeři podíleli na výstavbě nové infrastruktury. V celém našem propojeném regionu přibývá každý rok přes 25 tisíc obyvatel, proto je nutné v územní plánovat s vědomím cílového stavu. K tomu je nutná nejen úzká spolupráce s Prahou, ale i s Ministerstvem pro místní rozvoj,“ uvedl náměstek pro regionální rozvoj a územní plánování Středočeského kraje Jiří Snížek.

> „Pro nás je důležitá skvěle zahájená spolupráce Vzdělávacího institutu Středočeského kraje a Pražského inovačního institutu, kde už proběhly první koordinační schůzky se záměrem poskytnout co nejlepší podmínky pro vzdělávání pražských učitelů a rozvoji jejich schopností, aby naše děti učili ti nejlépe připravení učitelé,“ přiblížil možnosti spolupráce radní hlavního města Prahy pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Vít Šimral.

> „I v rámci gesce životního prostředí a zemědělství jsme našli několik oblastí k vzájemné spolupráci - konkrétně mohu zmínit např. rozvoj vodohospodářské infrastruktury, nakládání s odpady nebo ekologické zemědělství, kde nám Praha může poskytnout své nově nabyté know-how,“ doplnila Jana Skopalíková, Středočeská radní pro životní prostředí a zemědělství.

Společného jednání se zúčastnili radní Středočeského kraje i hlavního města Prahy a předsedové koaličních zastupitelských klubů.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.