„Pro Piráty je transparence součástí DNA. Vnímáme jako zásadní zveřejňovat data snadno dostupným a srozumitelným způsobem občanům i novinářům," uvedla Lucie Cirkva Chocholová, kandidátka na hejtmanku.

Vzhledem k tomu, v jakém stavu byl Středočeský krajský úřad před čtyřmi lety, slibovali Piráti ve volbách transparentnější kraj. Následně se stali součástí krajské vládnoucí koalice a slib dodrželi. Výsledkem je, že např. v hodnocení hospodárného a transparentního nakládání s veřejnými prostředky K-index se kraj dostal z desátého místa (2020) na místo třetí.

"To, že transparentnost myslíme vážně dokládá i pozměňovací návrh, který jsme předkládali zastupitelstvu kraje v lednu letošního roku. Ten reagoval na změnu zákona o krajích a upravoval limity pro projednávání v orgánech kraje. Kdy se z pravomoci zastupitelstva, které je ze své podstaty veřejné, přesunulo projednávání o poskytování darů, dotací a finančních výpomocí z částky 100 tis. u darů a 200 tis. u dotací posunulo na 500 tis. Kč u darů, u dotací až na 1 mil. Kč do pravomoci krajské rady. My jsme chtěli pro veřejné projednávání na zastupitelstvu udržet nižší hranici limitů, ale bohužel jsme pro tento návrh nezískali v zastupitelstvu podporu," dodala Cirkva Chocholová.

Jedním z klíčových kroků na kraji bylo zveřejňování všech smluv nad 10 tisíc korun, což je mnohem přísnější kritérium, než jaký stanovuje zákon. Dále byly na webu kraje zveřejněny všechny dohody o pracovní činnosti a provedení práce (DPP a DPČ), aby se zabránilo jakémukoli pofidérnímu zaměstnávání, jak tomu bylo za vlády Hnutí ANO.

„Kraj se rovněž připojil ke spolku Otevřená města a implementoval nástroj CityVizor, který zajišťuje přehledné zobrazení všech příjmů a výdajů. Tento krok umožnil veřejnosti poprvé nahlédnout do rozpočtu kraje až na úroveň jednotlivých faktur," ocenil Michal Bláha zakladatel Hlídače státu a č. 28 na pirátské krajské kandidátce.

Veřejné zakázky kraje nově prezentujeme pomocí datové platformy Golemio, kde je možné prozkoumat více než 6 800 zakázek od roku 2020 v celkovém objemu přes 12 miliard korun.

V oblasti dotací došlo ke sjednocení informací a zveřejnění na novém krajském portálu v databázi, kterou doposud nemá žádný jiný kraj. Zde jsou nyní přehledně zobrazeny všechny dotace, včetně těch neschválených, což definitivně ukončilo éru neprůhledných dotačních procesů.

„Piráti navíc spolupracují s pražskou firmou Operátor ICT na vývoji aplikací, jako je PID Lítačka a datová platforma Golemio. Tato platforma umožňuje analyzovat dopravní data a simulovat různé dopravní uzavírky a objízdné trasy, což výrazně přispívá k efektivnějšímu řízení dopravy," doplnil Tomáš Zmuda, krajský zastupitel a předseda Komise pro ICT a digitalizaci.

UKÁZKA NÁSTROJŮ PRO NOVINÁŘE

CityVizor (rozklikávací rozpočet včetně všech příspěvkových organizací, faktury, smlouvy)

Participativní rozpočet pro města a obce

Platební portál pro města obce