Jana Skopalíková: Středočeský kraj se chce věnovat oblasti transformace energetiky více a systematicky

Středočeský kraj se připojí k Memorandu o partnerství a spolupráci v oblasti transformace energetiky. Dnes o tom rozhodlo krajské zastupitelstvo. Současně byl schválen vstup kraje do Svazu moderní energetiky, a to od 1. ledna 2024.

„Považuji za důležité, aby se Středočeský kraj věnoval oblasti transformace energetiky v České republice systematicky. I když existují projekty, jako jsou například vodíkové autobusy nebo energetické úspory v budovách kraje a jeho organizací, systémový přístup k celé problematice bohužel chybí. Proto jsem chtěla, aby se náš kraj zapojil do iniciativy některých jiných krajů a jimi zřízených organizací formou uzavření memoranda. Současně jsme schválili členství kraje ve Svazu moderní energetiky,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková. Členský příspěvek pro Středočeský kraj bude činit 30 000 korun ročně.

Podpisem memoranda chce kraj přispět a navázat spolupráci v oblasti transformace energetiky a koordinovaném rozvoji obnovitelných zdrojů energie. K tomuto účelu chtějí kraje ustavit Energetickou platformu krajů ČR. Vzájemná spolupráce by měla probíhat například v oblastech posilování energetické soběstačnosti a bezpečnosti krajů, implementace energetického managementu na úrovni krajů s přesahem do měst a obcí, snižování energetické náročnosti municipalit, komunální a komunitní energetiky, rozvoje konceptu SMART Region a SMART City, ale i edukace nebo cirkulární ekonomiky.

„Kraj podpisem memoranda deklaruje svůj zájem spolupracovat na poli rozvoje a zvyšování hospodárnosti krajů. Kromě toho dáváme najevo, že si uvědomujeme potřebu participace a koordinace aktivit při rozvoji obnovitelných zdrojů energie, integraci inovativních přístupů a prostředků včetně rozvoje vodíkových a dalších k životnímu prostředí šetrných pokročilých energetických technologií a sdílení informací na tomto poli,“ uzavřela Jana Skopalíková.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.