Středočeský kraj, 13. července 2023 – Datová platforma Golemio, kterou provozuje Pražská městská společnost Operátor ICT (OICT), ve spolupráci se Středočeským krajem spustila první nástěnku s přehledem všech krajských veřejných zakázek. Vznikla tak přehledná interaktivní vizualizace informací o veřejných zakázkách, která umožňuje sledovat jednotlivé zakázky kraje a jeho příspěvkových organizací z mnoha různých pohledů a kritérií. V tuto chvíli se jedná celkem o 4 731 zakázek v celkové hodnotě 10,99 miliard korun bez DPH. Veškerá data budou brzy zveřejněna ve strojově čitelném formátu v Národním katalogu otevřených dat.

„Digitalizace a transparentní zveřejňování informací patří mezi pirátské priority, které jsou i součástí programového prohlášení krajské rady. Proto mám velkou radost, že se nám povedlo spustit tento nástroj. Prakticky se jedná o denní export dat ze systému E-Zak Středočeského kraje, kde jsou data veřejná, ale nejsou přehledně strukturovaná. Proto jsme ve spolupráci s Operátorem ICT vytvořili dvě přehledné nástěnky. Jedna je dostupná pro veřejnost a druhá pro interní potřeby, kde jsou data do ještě většího detailu,“ popisuje novou službu Tomáš Zmuda, krajský zastupitel a předseda Komise pro ICT a digitalizaci.

Mnoho dat o Středočeském kraji již datová platforma Golemio zpracovává. Hlavně v oblasti veřejné dopravy. Cílem je tyto sady rozšířit o další data, jako je obsazenost připravovaných P+R parkovišť na území kraje. Jedním z výstupů je například transparentní přehled Standardů dopravní obslužnosti pro jednotlivé obce. Dalším krokem může být například analýza dat společnosti Waze, kde lze sledovat vytížení krajských silnic, zpoždění a úsekové průjezdy v čase či report nahlášených výtluků. Díky tomu se může Krajská správa a údržba silnic rychleji dozvědět o nutnosti opravy komunikace a upřesnit prioritizaci oprav a staveb. Jak bylo nastíněno, objem zveřejněných dat by měl i nadále narůstat.

Kraj na projektu začal pracovat na začátku letošního roku, když se společností OICT uzavřel smlouvu o spolupráci v oblasti sběru dat, vytváření datových sad, jejich správy a sdílení. Subjekt má dlouholetou zkušenost právě se sběrem, analýzou a publikací dat pomocí nástrojů jako jsou Microsoft Power BI nebo mapové aplikace. Datová platforma OICT Golemio byla veřejně spuštěna v červnu 2018, jedná se o systém na integraci, ukládání, zpracování a vizualizaci především městských dat a také na vytváření otevřených dat. Data, která publikuje, pocházejí z různých zdrojů a oblastí. Obsahují například informace z dopravy včetně údajů o parkování, městské hromadné dopravě, dále o bydlení, majetku metropole, automobilové dopravě, cyklo a pěší dopravě, sociálních službách, veřejných zakázkách atd.