Poslankyně Kocmanová spouští s organizací proFem sbírku na první komplexní centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku

Každá druhá žena a každý čtvrtý muž v Česku zažije sexuální násilí nebo obtěžování. Každá desátá žena se stane obětí znásilnění. Přesto v Česku zatím neexistuje žádné specializované a komplexní centrum pro tyto oběti. Přitom většina žen, které zažily znásilnění, sexuální násilí nebo nátlak, by ostatním obětem doporučily služeb takového centra využít.

Obětí jsou tak mezi námi tisíce a mnohé potřebují pomoc, aby se vyrovnaly s traumatizující zkušeností a byly schopné vrátit se k plnohodnotnému kvalitnímu životu. Doposud tu ale chybělo místo, které by nabízelo komplexní pomoc a péči. To by mělo změnit centrum PORT, vznikající díky organizaci proFem. Poslankyně Klára Kocmanová nyní spolu s proFem spouští veřejnou sbírku na rekonstrukci prostor centra. Odkaz na sbírku: https://www.donio.cz/port

,,Pomoc obětem sexuálního násilí není dostatečná, péče musí posílit. Dlouholeté zkušenosti organizace proFem jsou zárukou profesionální péče bez předsudků, se kterými se bohužel oběti musí často potýkat. Věřím, že sbírka bude úspěšná a podaří se zafinancovat rekonstrukci prostor tak, aby se zde oběti cítily bezpečně a komfortně. Na nás političkách a politicích je, abychom dál pracovali nejen na systémových změnách, které obětem pomůžou, ale především na prevenci, díky které se budou počty obětí snižovat,” vysvětluje poslankyně Klára Kocmanová

Centrum PORT bude obětem sexuálního násilí poskytovat krizovou pomoc a krizový byt, sociální a právní poradenství, individuální a skupinovou psychoterapii, speciální výslechovou místnost, sběr a uchování genetických vzorků a důkazů a lékařskou pomoc (základní ošetření, prevence pohlavně přenosných nemocí).

Oběti najdou všechny tyto služby na jednom místě, poskytované vyškoleným personálem citlivě a bez předsudků a reagující na individuální potřeby každé klientky či klienta.

“Prostory mají 300 m2 a jejich rekonstrukce je velmi nákladná. Navíc nás, jako všechny ostatní, zaskočila vysoká inflace a zvedání cen stavebních materiálů a prací. Některé materiály nás tak stojí  víc než dvojnásobek toho, s čím jsme počítali. I přes podporu z Norských fondů, českých firem, nadací, využití našich rezerv i předchozí podpory individuálních dárců tak nemáme dostatek prostředků,” uvádí Jitka Poláková, ředitelka proFem.

Kromě podpory unikátního centra Kocmanová dále prosazuje nápravu definice znásilnění a také schválení tzv. Istanbulské úmluvy o potírání a prevenci násilí. Obojí by mělo přispět jak ke snížení počtu znásilnění, tak k propracovanějšímu systému péče o oběti.

Piráti řekli na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách. Na zacházení se zvířaty budou dohlížet kamery

Vláda dnes schválila novelu zákona o veterinární péči. Jednou z novinek je povinné vybavení jatek kamerovými systémy pro sledování zacházení se zvířaty. O úpravě zákona jednala vláda v reakci na opakované záběry z jatek, na kterých bylo zachyceno týrání zvířat. Piráti na vládě prosazovali, aby se dohled kamer vztahoval i na další prostory jatek, kde dochází k manipulaci se zvířaty, tedy nejen vykládku zvířat a jejich přehánění, jak navrhlo Ministerstvo zemědělství. Rovněž prosazovali, aby se ustanovení vztahovalo i na porážku drůbeže a králíků. Koaliční partneři ale tyto návrhy na vládě těsnou většinou odmítli.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a dalších prvků kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Zastupitelé schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.

Sněmovnou prošel revoluční zákon o psychomodulačních látkách, který spolupředložili Piráti. Ochrání děti, mladistvé i zranitelné

Poslanci a poslankyně dnes ve třetím čtení schválili zákon o psychomodulačních látkách. Jde o zcela průlomový a unikátní přístup k návykovým látkám v rámci celé EU. Zákon omezí neregulovaný obchod a zneužívání psychomodulačních látek a dospělým lidem umožní některé látky typu kratom či konopné produkty užívat bezpečně a zodpovědně. Zákon totiž zavádí novou definici a pravidla, za kterých je možné nakládat s psychomodulačními látkami, používat je ve výzkumu, výrobě, dovážet je, distribuovat a uvádět na trh. Přijatý návrh také zpřesňuje kompetence úřadů a velmi přísně reguluje online prodej. Díky tomu bude zákon jako celek schopen ještě lépe reagovat na rostoucí potřebu regulace nových psychoaktivních látek, které mohou mít významný dopad na veřejné zdraví. Tento komplexní návrh, který dnes schválila Sněmovna, předložili představitelé většiny parlamentních stran včetně Pirátů.