Piráti podporují dostupnost terénní a mobilní sociální péče, kraj schválil změny v síti poskytovaných služeb

11. října 2022

Od ledna příštího roku čekají středočechy změny v Síti poskytovaných sociálních služeb vycházející zejména z předchozího zmapování aktuálních potřeb v kraji. Ze třech navrhovaných variant "řízení a koordinace” zvedli Piráti ruku pro tu, která co nejvíce podporuje dostupnost terénní a mobilní péče. Z hlediska financí jde o kompromisní variantu, který počítá s náklady necelých 27 milionů korun.

“Naším cílem je nejvyšší možná podpora péče v přirozeném domácím prostředí. Její prospěšnost a důležitost připomněl shodou okolností minulý týden také tzv. papučový den. Jde o osvědčený trend, který pomáhá starším a dlouhodobě nemocným žít život co nejvíce dle svých vlastních představ. Lůžkovou a ústavní péči námi preferovaná varianta samozřejmě podporuje také, ale v zásadě prioritně tam, kde se bez ní dle principu potřebnosti a rovnoměrnosti poskytovaných služeb neobejdou,” komentuje důvody pro rozhodnutí zastupitelského klubu Pirátů jeho člen a rovněž člen Výboru kraje pro sociální věci Milan Zelený.

Změny se dotknou například Domu seniorů Mladá Boleslav, který ve spolupráci s městem vytvoří 18 lůžek domova se zvláštním režimem. Jedná se o prioritní okres Mladá Boleslav, kde je posílení kapacity pobytových služeb sociální péče nezbytné. Dětské centrum Kolín se od příštího roku promění v Centrum komplexních služeb pro rodinu a dítě, poskytne pobytovou odlehčovací službu o kapacitě 4 lůžka pro děti do 15 let se zdravotním znevýhodněním.

Kraj musel při rozhodování zohlednit financování sociálních služeb, momentálně se totiž pohybuje na zhruba 80 % rozpočtu z roku 2021.

“Dlouhodobě jsou v této oblasti podfinancované všechny kraje, Středočeský není výjimkou, neexistuje ani žádná garance přidělení požadované výše prostředků ze strany ministerstva práce a sociálních věcí pro příští rok. Schválit ale variantu, která by z hlediska financí sociální péči v kraji v podstatě okleštila, nám přijde krátkozraké. Zvolená varianta uvolní peníze tam, kde jsou nejvíce potřeba. Oblast terénní a mobilní péče jsme se zavázali podporovat už před dvěma lety v našem programu, s kterým nás voliči do zastupitelstva poslali,” doplňuje Zelený.

Zmíněnou variantu schválil Výbor sociálních věcí a následně také zastupitelstvo Středočeského kraje s platností od 1. ledna 2023.

Čtenáři vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení ASEKOL, se v regionu zapojilo přes 130 institucí ve městech i v menších obcích. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly knihovny rozděleny podle velikosti. Mezi nejmenšími obcemi uspěla knihovna v Úněticích, další dvě kategorie opanovaly knihovny v Kralupech nad Vltavou a Rudné. Knihovny si rozdělí odměny v celkové výši 30 000 korun.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.