Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe: Piráti zveřejnili program do evropských voleb

Piráti se neohlíží věčně do minulosti a neopakujeme už 30 let ty stejné přežité vize. Jdeme s dobou, reagujeme efektivně na nové výzvy a potřeby občanů. Myslíme na udržitelnou budoucnost. Umíme využít nové trendy ve prospěch lidí a budeme nadále pracovat na tom, aby nejenže Česku neujel vlak, ale jelo takříkajíc v prvním kupé. Tedy bylo konkurenceschopné, prosperovalo a lidem a firmám se dobře dařilo,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že Piráti vždycky budou naslouchat potřebám lidí a usilovat o spravedlivou a prosperující společnost, v níž se nikdo necítí opomíjen či neslyšen. Bez ohledu na to, kde se narodil, žije či z jakého pochází prostředí.
Nekompromisně hájíme a vždy budeme hájit demokracii, svobodu, bezpečí občanů i jejich práva včetně práva na soukromí. Tyto hodnoty máme někdy tendenci brát jako samozřejmost, samozřejmé ale vůbec nejsou. A my se o ně serveme s kýmkoliv, kdo by je - a tedy občany - chtěl jakýmkoliv způsobem ohrožovat. Jako hlavní heslo naší evropské kampaně jsme si zvolili: Odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe. A přesně tomu dostojíme,“ dodal Bartoš.
„Pro mě odvaha znamená, že se nesmíme bát dívat do budoucnosti. Naopak musíme jít cestou moderní, konkurenceschopné Evropy. Evropy, která nečeká, až se změní svět kolem ní, ale která je sama lídrem změny,” řekl lídr evropské kandidátky Marcel Kolaja. „Musíme zajistit skutečně funkční a férový evropský trh. Budeme i nadále podporovat malé a střední podniky, které přichází se svěžími nápady a s inovacemi. Budeme zároveň bránit přílivu zboží, které vzniká za neférových podmínek a které je neférově dotováno například ze strany Číny. A budeme zodpovědně přistupovat k používání moderních technologií, včetně umělé inteligence. Nastavíme pravidla tak, aby nám ulehčovala život, ale abychom zároveň nedopustili zneužití ze strany mocných k plošnému sledování lidí nebo manipulaci za pomoci algoritmů,” nastínil Kolaja.

Celý pirátský program do evropských voleb najdete ZDE

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.