Jana Skopalíková: Podporujeme ekologickou výchovu a budování menších vodních nádrží!

Na svém dnešním zasedání Rada Středočeského kraje projednala a doporučila zastupitelstvu ke schválení celkem 55 žádostí o dotaci ze Středočeského Fondu životního prostředí a zemědělství a programu na enviromentální vzdělávání, výchovu a osvětu. Mezi žadatele kraj rozdělí bezmála třicet milionů korun.

Z Fondu životního prostředí a zemědělství chce kraj vyplatit více než 22 milionů korun a podpořit tak celkem osmadvacet projektů. > „Nejčastěji budeme vyplácet částku jeden milion korun, a to na rekonstrukce a revitalizace rybníků a menších vodních nádrží. Také podpoříme např. výstavbu tůní v Líšnici u Prahy nebo v meandru Šternberského potoka ve Slaném – Kvíci,“ uvádí Jana Skopalíková, radní pro oblast životního prostředí a zemědělství a pokračuje: „Opatřeními dokážeme lépe zadržovat vodu v krajině a zabránit tak obecně nežádoucímu vysušování.“

Dalších sedm milionů korun Středočeský kraj rozdělí z Programu 2022 pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje na Environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu. Dotaci dostane sedmadvacet žadatelů. > „V tomto případě chce kraj například pěti sty tisíci korun podpořit II. etapu projektu Národního geoparku Barrandien: Příběhy pravěku – Jedno velké dobrodružství, které připravilo Ekologické centrum Orlov. Dále pak Národní kolo 50. ročníku soutěže Zlatý list a to částkou 466 tisíc korun anebo vybudování Lesního centra pro Environmentální vzdělávání a výchovu dětí základní a mateřské školy v Kojeticích. Sem chce kraj investovat 450 tisíc korun,“ jmenuje Jana Skopalíková.

Zelenou dotacím musí dát ještě zastupitelstvo.

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje
16.06.2022

V Lysé nad Labem se dnes setkali zástupci obcí s vedením Středočeského kraje

Setkání starostů s vedením Středočeského kraje se dnes na Výstavišti v Lysé nad Labem zúčastnily zhruba tři stovky zástupců obcí. Šlo o poslední společné setkání před komunálními volbami, které se budou konat letos v září. Součástí akce byl i tradiční veletrh služeb, kde se starostky a starostové mohli zastavit u stánků krajských příspěvkových organizací, vybraných odborů Krajského úřadu a dalších hostů.

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!
01.06.2022

Lucie Cirkva Chocholová: Podporujeme udržitelný rozvoj cestovního ruchu!

V roce 2021 ve Středních Čechách vzrostl počet domácích i zahraničních hostů. Tuzemští návštěvníci tvořili 90 % klientely ubytovacích zařízení. Abychom mohli v tomto rostoucím trendu pokračovat i v příštích letech a cestovní ruch nepřinášel negativní dopady do života měst a obcí, je třeba podpořit infrastrukturu v této oblasti.Proto jsme z rozpočtu Středočeského kraje vyčlenili 20 milionů korun do Programu pro poskytování dotací na podporu rozvoje doprovodné infrastruktury. V roce 2022 mohou z tohoto programu žádat výhradně obce na podporu karavaningu, rekreační plavby, budování záchytných parkovišť včetně dopravního a orientačního značení a poprvé také i na pořízení projektové přípravy v souvislosti s projekty IROP II.