Jana Skopalíková: Podpora biodiverzity je naší prioritou!

Zastupitelstvo kraje schválilo poskytnutí dvou individuálních dotací na kofinancování projektů podpořených z Operačního programu životního prostředí, které přispívají ke zvýšení schopnosti zadržovat vodu v krajině, posilují biologickou rozmanitost a napomáhají zastavit její úbytek. První projektem, který obdrží 805,6 tisíc korun, je Budování a obnova tůní na Podblanicku ze ZO ČSOP Vlašim. Dotace ve výši 2,16 mililiónu bude poskytnuta projektu Revitalizace Jizbické pískovny u Nymburka.

„Podpora biodiverzity je jednou z našich priorit. Jsem ráda, že můžeme podpořit tyto dva projekty, které pomáhají navracet krajině její dávno zapomenutou tvář. Ať už je to vytvářením soustavy tůní a mokřadů, které jsou přirozeným biotopem pro chráněné druhy živočichů nebo například obnovou zanedbaného území s velmi cennými druhy rostlin a živočichů,“ uvádí radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Projekt Budování a obnova tůní na Podblanicku je zaměřen na přírodovědně cenné mokřadní louky, z nichž některé jsou vyhlášené i jako Evropsky významná lokalita Podlesí. Na loukách dojde k odstranění náletových dřevin a obnoví se nebo vytvoří nové tůně pro obojživelníky. Na lokalitu již byly navráceny rovněž vzácné druhy rostlin.

Druhým podpořeným projektem je Revitalizace Jizbické pískovny. Tento projekt řeší revitalizaci území s ekologicky cenným ekosystémem. Tím vytvoří a posílí jednak stabilní stanoviště pro ohrožené druhy živočichů, ale zároveň též zpřístupní areál bývalé pískovny veřejnosti. Součástí projektu je také vybudování naučné stezky.

Podporujeme vznik tůní a mokřadů, zefektivňujeme středočeskou dopravu a spolupracujeme s Památníkem tří odbojů
29.07.2021

Čtvrtek 29. července 2021 - Rada Středočeského kraje schválila výzvu na poskytnutí dotací ke spolufinancování projektů na posílení biodiverzity v krajině. Radní také odsouhlasili záměr na zefektivnění veřejné dopravy s cílem snížit náklady. Dále schválili...

CHCI VĚDĚT VÍCE