Vládní návrh ke konopí: Piráti vyjednali samopěstování i konopné kluby, dál ale prosazují regulovaný trh

Za Piráty dlouhodobě prosazujeme odpovědně nastavenou regulaci konopí po vzoru řady zahraničních zemí. Jasně se ukázalo, že stejně jako prohibice alkoholu v USA v minulém století, ani nynější kriminalizující přístup ke konopí nefunguje. Uživatelů neubývá, pouze na potírání stát vynakládá další a další finanční prostředky. Jsem ráda, že se díky nám téma poprvé reálně otevřelo na vládní úrovni a podařilo se dohodnout první kroky. Nesmí ale zůstat pouze u nich, uvedla poslankyně Klára Kocmanová s tím, že dál probíhají jednání o regulovaném trhu.
S většinou stran máme v základních bodech shodu. Věřím, že nakonec dojdeme k dohodě i s těmi, kteří nyní váhají. Že nakonec převáží reálná data, expertízy a zájmy občanů nad dojmologií. Žádná strana totiž nemůže s vážnou tváří tvrdit občanům, že chce bojovat proti problémům spojeným s návykovými látkami, a zároveň odmítat řešení, která dle expertů daný problém zlepší,“ popsala Kocmanová.
Minimalistická varianta změn, kterou si přejí konzervativnější členové vládní koalice je neslučitelná s vědeckou evidencí, globálním trendem i zdravým rozumem. Pokud chceme skutečně omezit negativa spojená s rizikovým užíváním konopí, opuštění represivního rámce je nevyhnutelné. Součástí efektivních změn je pak nutně i přísně regulovaná komerční dostupnost,“ doplnila Jana Michailidu, členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Pirátů Návykové chování.

Předminulý rok vznikla komplexní analýza dopadů regulace trhu s konopím. Ta jasně potvrdila, že by odpovědně nastavená regulace přinesla mnoho benefitů:

• Přísné omezení přístupu ke konopí u rizikových skupin populace jako jsou mladiství.
  • Omezení nelegálního trhu a organizovaného zločinu spojeného s nelegální výrobou a distribucí konopí.
  • Ustala by zbytečná šikana obyčejných lidí, často seniorů, kteří dnes mohou reálně skončit ve vězení kvůli pěstování pár kytek na mastičku. Policie by se tak mohla věnovat závažnějším činům.
  • V neposlední řadě by měla regulace i pozitivní dopad na rozpočet, který je v opatrnější variantě odhadován až na 2 miliardy korun ročně. Může jít ale i o 5 miliard a více, pokud se zahrne možnost prodeje konopných produktů nebo třeba export na německý trh.

Středočeský kraj vyčlenil milion korun na podporu aktivit zaměřených na třídění odpadu

Středočeský kraj chce v letošním roce zintenzivnit aktivity zaměřené na třídění odpadu, a to opět prostřednictvím spolupráce se společností EKO-KOM. Ta zajistí soutěž pro obce, vzdělávací semináře a podpoří intenzifikaci regionálního systému nakládání s komunálními a ostatními odpady. Kraj na spolupráci vyčlení částku 1 milion korun, příspěvek společnosti EKO-KOM je 1,2 mil. Kč.

Zapojte se i vy do hry „Putování po střediscích ekologické výchovy Středočeského kraje a hlavního města Prahy“

Zapojte se do Návštěvnické hry a poznejte zajímavá zákoutí obou krajů, rozšiřte si své vědomosti v oblasti ochrany přírody nebo spojte návštěvu ekocentra s výletem do přírody. Hra je vhodná pro všechny věkové kategorie. Počet dílků skládačky je však omezen. Neváhejte tedy a udělejte si poznávací výlety po ekocentrech obou krajů.

Na středočeské tratě byl nasazen první RegioPanter PID

Veřejnosti byl dnes představen první vlak RegioPanter v barvách PID. V průběhu května se s ním svezou také první cestující na lince S4 Praha – Kralupy nad Vltavou. Do konce letošního roku zamíří na tratě v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji celkem 22 nových jednotek RegioPanter PID, které navýší kapacitu příměstských elektrických vlaků o 4 950 míst. Tyto jednotky jsou plně klimatizované, bezbariérové a vybavené palubní Wi-Fi sítí. Na tratích Středočeského kraje jezdí anebo brzy jezdit budou i další, moderní vlaky, konkrétně RegioFox anebo RegioSpider.