Připravujeme zákon k dětskému ombudsmanovi. Na základních principech se shodla pracovní skupina svolaná ministrem Michalem Šalomounem

24. listopadu 2022

Praha, 24. listopadu 2022 – Česká republika je o krok blíž k ustavení institutu dětského ochránce práv. Pracovní skupina, kterou zřídil ministr pro legislativu Michal Šalomoun, se v úterý shodla na tom, že práce na zákoně mohou začít. S tezemi nové právní úpravy souhlasili všichni členové, mezi nimiž jsou zástupci ministerstev spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zástupci veřejného ochránce práv, zmocněnkyně pro lidská práva, poslanci a senátoři napříč politickými stranami.

„Jsem rád, že se nám podařilo v této věci pokročit a že jsme s členy pracovní skupiny našli rychle shodu na základních parametrech návrhu. Je to významný posun. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne. Na jednání pracovní skupiny jsme se bavili o možnostech, jak zákon připravit,“ shrnuje ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Ke zřízení institutu dětského ochránce práv Českou republiku nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte. Patří to také mezi dlouhodobé priority Pirátů. Tomuto tématu se věnují místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, poslankyně Klára Kocmanová. V pracovní skupině vedené ministrem Michalem Šalomounem jsou za Piráty zastoupeny senátorka Adéla Šípová a náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová.

„Na absenci této instituce upozorňují Piráti dlouhodobě. Ačkoli je sociálně právní ochrana dětí v českém právním systému zdánlivě dostatečně, víme z praxe, že selháním se nedaří účinně vyhnout. Dětský ombudsman by měl zároveň působit i v oblasti posílení povědomí dětí o jejich právech, o fungování občanské společnosti a posílení participace dětí na jejím fungování a utváření. To je věc, ve které máme jako Česká republika značný deficit, děti ale nemáme podceňovat, jsou všímaví partneři,“ říká Zuzana Freitas Lopesová.

Znění zákona ke zřízení institutu dětského ombudsmana by chtěla pracovní skupina projednat a předložit do konce tohoto roku.

Sněmovnou prošel návrh, který posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. Piráti tzv. malou novelu dlouhodobě prosazovali

Prošla tzv. malá novela sociálních služeb. Návrh, který spolupředložili Piráti, posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. To znamená jednak péči, kterou nabízí hospice, zlepšení možností pro lidi, kteří o své blízké pečují sami, nebo zavádění center pro osoby závislé na návykových látkách, která by pomáhala lidem překonat závislost a zařadit se zpět do běžného života. Sociální služby tak budou dostupnější pro co nejvíce lidí.

Kraj podpoří péči o více než tisíc středočeských stromů

Výsadba nových stromů přispívá k lepšímu životnímu prostředí v obcích, důležitá je však i následná péče o stromy. Kromě pravidelné zálivky se jedná třeba o výchovný řez či opravy kůlů a kotvení. Stromy nejen zlepšují ovzduší, ale také pomáhají zadržovat vodu a vyrovnávat teplotní extrémy. Obce mohou žádat o částku 1 500 Kč na péči o jeden vysazený strom. Krajští radní schválili rozdělení 1,9 milionů korun mezi 13 obcí.