Připravujeme zákon k dětskému ombudsmanovi. Na základních principech se shodla pracovní skupina svolaná ministrem Michalem Šalomounem

24. listopadu 2022

Praha, 24. listopadu 2022 – Česká republika je o krok blíž k ustavení institutu dětského ochránce práv. Pracovní skupina, kterou zřídil ministr pro legislativu Michal Šalomoun, se v úterý shodla na tom, že práce na zákoně mohou začít. S tezemi nové právní úpravy souhlasili všichni členové, mezi nimiž jsou zástupci ministerstev spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zástupci veřejného ochránce práv, zmocněnkyně pro lidská práva, poslanci a senátoři napříč politickými stranami.

„Jsem rád, že se nám podařilo v této věci pokročit a že jsme s členy pracovní skupiny našli rychle shodu na základních parametrech návrhu. Je to významný posun. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne. Na jednání pracovní skupiny jsme se bavili o možnostech, jak zákon připravit,“ shrnuje ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Ke zřízení institutu dětského ochránce práv Českou republiku nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte. Patří to také mezi dlouhodobé priority Pirátů. Tomuto tématu se věnují místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, poslankyně Klára Kocmanová. V pracovní skupině vedené ministrem Michalem Šalomounem jsou za Piráty zastoupeny senátorka Adéla Šípová a náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová.

„Na absenci této instituce upozorňují Piráti dlouhodobě. Ačkoli je sociálně právní ochrana dětí v českém právním systému zdánlivě dostatečně, víme z praxe, že selháním se nedaří účinně vyhnout. Dětský ombudsman by měl zároveň působit i v oblasti posílení povědomí dětí o jejich právech, o fungování občanské společnosti a posílení participace dětí na jejím fungování a utváření. To je věc, ve které máme jako Česká republika značný deficit, děti ale nemáme podceňovat, jsou všímaví partneři,“ říká Zuzana Freitas Lopesová.

Znění zákona ke zřízení institutu dětského ombudsmana by chtěla pracovní skupina projednat a předložit do konce tohoto roku.

Děti v nemocnici potřebují přítomnost rodiče. Piráti zlepšují podmínky pro pobyt u nezletilých ve zdravotnických zařízeních

Děti hospitalizované v nemocnicích bez rodičů často zažívají velký stres. V praxi přitom velice často a zbytečně dochází k tomu, že jsou práva rodičů či zákonných zástupců na pobyt s dětmi ve zdravotnických zařízeních omezována. „Zpracovali jsme proto srozumitelný metodický pokyn, který tyto nejasnosti odstraní a pomůže situaci zlepšit jak pro rodiny, tak i zdravotnický personál,” uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová. To je hlavní výstup kulatého stolu s názvem “Děti potřebují své blízké, během hospitalizace zejména. Fakta, zkušenosti a léčebný efekt”, který Olga Richterová dnes ve Sněmovně spolupořádala s Martinou Ochodnickou, poslankyní za TOP 09, místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku a členkou Výboru pro zdravotnictví.

Senátorka Šípová žaluje Kladno: referendum o hazardu bylo zmanipulované

Spolu s prezidentskými volbami proběhlo v největším středočeském městě referendum, ve kterém občané rozhodovali o zákazu heren a hazardu. Za vyvoláním referenda stojí petice iniciativy Kladno bez hazardu, kterou podepsalo 5 336 občanů. Radnice v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) od počátku proti referendu otevřeně vystupovala. Podle senátorky Adély Šípové, do jejíhož obvodu spadá i Kladno, město dostatečně nezajistilo, aby referendum proběhlo podle zákona, a rozhodla se proto město žalovat.

Krajskému úřadu Středočeského kraje byl udělen certifikát Zero Waste Hero

Krajský úřad Středočeského kraje dnes získal certifikát Zero Waste Hero. Ten je jedním z výstupů environmentálního auditu, který na podzim provedla agentura Envirostyl. Získání certifikace znamená, že úřad zavádí přístupy vedoucí ke snižování negativního vlivu na životní prostředí. Certifikát převzali ředitel úřadu Jan Louška a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.